Data publicării:

Săptămâna de lucru de 4 zile, testată în Marea Britanie. Ministrul Budăi, dezvăluiri despre un proiect similar în România 

Autor: Nicoleta Baciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Săptămâna de lucru de 4 zile, testată în Marea Britanie. Ministrul Budăi, dezvăluiri despre un proiect similar în România. Facebook/Marius Budai
Săptămâna de lucru de 4 zile, testată în Marea Britanie. Ministrul Budăi, dezvăluiri despre un proiect similar în România. Facebook/Marius Budai

Timp de jumătate de an,  peste 3.000 de angajaţi din 70 de companii din Marea Britanie vor testa, săptămâna de lucru de patru zile.  Acesta ar fi cel mai mare proiect-pilot de acest tip pe plan global. 

Întrebat despre o astfel de perspectivă în țara noastră, ministrul Muncii (PSD), Marius Budăi a punctat că această posibilitate există deja.

„A fost o lege la Senat. Pentru a ne clarifica, recomand tuturor să citim împreună articolul 113 din Codul Muncii din România. Acest articol prevede clar, are două aliniate, la aliniatul 1 spune cum se face repartizarea programului de lucru în interiorul unei săptămâni. Ne spune că de regulă, deci nu obligatoriu, se fac 8 ore pe zi timp de cinci zile pe săptămână, urmate de două zile nelucrătoare. Al doilea aliniat spune că, în funcției de tipul întreprinderii, prin discuții între angajați și angajator, se poate flexibiliza timpul de lucru în interiorul celor 40 de ore. Eu vă spun că noi deja avem prevederea aceasta în Codul Fiscal și această posibilitate”, a declarat Marius Budăi, în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

În cadrul aceleiași emisiuni, Marius Budăi a vorbit despre tichetele sociale și modificările ce vor fi aduse Codului Muncii.

 

În Marea Britanie, angajații vor lucra 80%  și vor primi 100% din salariu 

 

Potrivit The Guardian, programul-pilot din Marea Britanie se bazează pe principiul 100% din salariu pentru 80% din timp. Asta înseamnă că angajații vor lucra 80% din timp și vor primi 100% din salariu, dacă mențin productivitatea la 100%.

Companiile participante furnizează produse şi servicii de la educaţie la consultanţă la locul de muncă. Cercetătorii vor lucra cu fiecare organizaţie pentru a măsura impactul asupra productivităţii şi bunăstării angajaţilor.

În Islanda, țară care a introdus reguli privind reducerea programului de lucru cu trei până la cinci ore pe săptămână la acelaşi salariu, un studiu a arătat că angajaţii şi-au menţinut productivitatea chiar dacă au lucrat mai puține ore.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel