Data publicării:

Săptămâna de lucru cu patru zile, soluție pentru urgența climatică. Așa ar putea arăta lumea post-Covid

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Săptămâna de lucru cu patru zile în loc de cinci ar ajuta la reducerea amprentei de carbon.

Conform The Guardian, este vorba de Marea Britanie, unde reducerea numărului de zile lucrătoare de la cinci la patru, fără scăderea salariului, ar duce la o diminuare drastică a emisiilor de carbon ale țării și ar ajuta națiunea să-și atingă obiectivele climatice, se arată într-un raport.

Studiul demonstrează științific că trecerea la săptămâna de lucru cu patru zile până în 2025 ar reduce emisiile britanicilor cu 20%, adică 127 milioane de tone, ceea ce ar echivala cu eliminarea poluării tuturor mașinilor personale din Marea Britanie.

Tot mai mulți cochetează cu ideea săptămânii de lucru mai scurte

Economiștii, afaceriștii și politicienii au început să vadă avantajele săptămânii de lucru mai scurte în ultimii ani. Compania Unilever a anunțat testări pilot care vor ține un an în Noua Zeelandă pentru a analiza impactul reducerii zilelor lucrătoare în decembrie 2020, în timp ce Spania și Scoția au lansat programe guvernamentale pilot la nivel național.

Avocații săptămânii de lucru cu patru zile spun că acest lucru ar duce la crearea locurilor de muncă, ar îmbunătăți sănătatea mentală și fizică a angajaților și ar duce la comunități și familii cu relații mai strânse. Un raport recent arată că șomajul în masă post-Covid-19 ar putea fi evitat prin această măsură, iar cele mai multe companii mari ar putea să facă față schimbării prin ridicarea productivității sau a prețurilor.

Beneficiile sunt uriașe

 

Studiul de mediu a fost făcut de Platform London și 4 Day Week Campaign. Rezultatele arată că beneficiile antipoluare ar putea avea un rol cheie în combaterea crizei climatice, nu doar reducând emisiile locurilor de muncă poluante, ci și a amprentei de carbon a bunurilor produse în afara Marii Britanii și consumate local.

„Nu numai că am putea respecta promisiunea de a reconstrui țara mai bine, dar ar avea și un impact important asupra emisiilor de carbon. Va duce la îmbunătățirea sănătății oamenilor, le va înapoia timpul cu comunitățile locale și va ajuta și în cazul crizei climatice”, a transmis parlamentarul britanic al Verzilor, Caroline Lucas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel