Data publicării:
Sânzienele, 24 iunie. Ce trebuie să faci de Drăgaică să ai noroc. Cum vezi cât vei trăi
Sânzienele, 24 iunie. Ce trebuie să faci, de Drăgaică, să ai noroc tot anul. De Sânziene/Drăgaică, există mai multe tradiții și obiceiuri din moși strămoși. Iată ce ar trebui să faci astăzi, dacă vrei să ai noroc tot anul.
Sânzienele, 24 iunie. Ce trebuie să faci. Atotputernicia soarelui de la solstiţiu se celebrează, la români, prin focurile de Sânziene, aprinse pe locul cel mai ridicat, scrie Agerpres. Încinşi cu brâuri de pelin, oamenii se rotesc în jurul focului, apoi aruncă aceste brâuri ca să ardă odată cu toate posibilele necazuri care ar fi să vină.
Sânzienele, 24 iunie. Ce trebuie să faci. Ziua fenomenului astronomic al solstiţiului de vară, când cucul încetează a cânta, este numită, în Calendarul popular, Amuţitul cucului, potrivit etnologului Ion Ghinoiu, în volumul Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român (2000).
Sânzienele, 24 iunie. Ce trebuie să faci. Oamenii au observat că, an de an, cântecul scurt şi răsunător al acestei păsări migratoare începe şi se încheie în momentele când au loc două fenomene astronomice stabile, indispensabile pentru calculul oricărui calendar: echinocţiul de primăvară şi solstiţiul de vară. Fără acest comportament, cucul ar fi avut puţine şanse să devină o pasăre atât de îndrăgită de români.
Sânzienele, 24 iunie. Ce trebuie să faci. Din cele mai vechi timpuri, solstiţiul de vară a constituit un mare prilej de bucurie şi de sărbătoare, fiind legat de momentul strângerii recoltei. La început, serbarea coincidea cu data solstiţiului, adică 21 iunie. Mai târziu, ceremonialul fiind considerat de către biserică drept păgân, a fost mutat pe 24 iunie - ziua dedicată Sfântului Ioan Botezătorul.
Vezi și: Sânzienele, 24 iunie. Gestul interzis, astăzi, de Drăgaică. Pedepse îngrozitoare
Noaptea de Sânziene
Sânzienele, 24 iunie. Ce trebuie să faci. În timp, Noaptea de Sânziene - cum este denumită în folclorul românesc - a devenit o serbare populară cu caracter tradiţional, ce se desfăşoară diferit în funcţie de ţară şi chiar de regiune Pentru ţărani, această zi este foarte importantă pentru prognoza vremii.
Sânzienele, 24 iunie. Ce trebuie să faci. În credinţa populară, se crede că, dacă plouă de Sf. Ioan Botezătorul (Sânziene) sau după este de rău augur deoarece următoarele 40 de zile va ploua neîncetat, deci recolta de grâu, alune de pădure şi salată va fi distrusă.
Sânzienele, 24 iunie. Ce trebuie să faci. Sânzienele sunt deţinătoare ale unor puteri magice. Ele învestesc plantele şi mai ales florile ce le poartă numele cu proprietăţi magice, făcându-le apte pentru a veni în ajutorul celor care îşi doresc iubirea.
Sânzienele, 24 iunie. Ce trebuie să faci. În dimineață de Sânziene înainte de răsăritul soarelui oamenii strângeau buchete de Sânziene pe care le împleteau în coronițe și le aruncau pe acoperișul caselor. Se consideră că omul va trăi mult în cazul în care coronița rămânea pe casă sau, dimpotrivă, că va muri repede, atunci când coronița alunecă spre marginea acoperișului sau cădea de pe acoperiș.
Sânzienele, 24 iunie. Ce trebuie să faci. Fetele strâng flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă, în noaptea premergătoare sărbătorii, în credința că își vor visa ursitul. În unele zone fetele își fac coronițe din Sânziene pe care le lasă peste noapte în grădini sau în locuri curate. Dacă dimineața găseau coronițele pline de rouă, era semn sigur de măritiș în vara care începea.
Sânzienele, 24 iunie. Ce trebuie să faci. Gospodarii încearcă să afle care le va fi norocul la animale, tot cu ajutorul florilor de Sânziene. În seara din ajunul sărbătorii agață cununi de Sânziene la colțul casei orientat către răsărit și dacă, a doua zi, în coronițe este prins păr de la anumite animale sau puf/ pene de la păsări consideră ca anul va fi bun mai ales pentru acestea.
Vezi și: Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare mare, 24 iunie. CRUCE ROȘIE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News