”Şantaj” bănci - Guvern. Adrian Câciu: Nu a fost corect. Ce a făcut Executivul
Economistul Adrian Câciu, consilier de stat, a vorbit, în cadrul unui interviu acordat DC News şi DC Business, despre situaţia la nivel naţional cu privire la dobânzile cu care se împrumută statul de la bănci şi reacţia pe care a avut-o Guvernul după ce acestea le-aau crescut în mod nejustificat.
"România nu se împrumută mai mult de pe pieţele externe. România a avut o problemă de presiune a dobânzilor pe piaţa internă, pe care eu, ca economist, nu am înţeles-o decât într-un spirit de... nu aş vrea să spun cuvântul dur ‘şantaj’ între bănci şi Guvern, dar au fost discuţii care încep de la afirmaţiile referitoare la Pilonul II de pensii. Băncile sunt implicate în FPP-uri şi undeva acolo a fost ceva de genul: ‘lasă că-ţi arăt eu ţie’. Nu ştiu dacă a fost foarte corect, s-au dus dobânzile destul de sus, au ajuns într-o medie de 4,25% pe anul 2018, s-a observant acum o scădere până la 3,65% şi o oprire. O oprire pentru că iar băncile au vrut mai mult", a explicat Adrian Câciu.
Ce a făcut Guvernul
"Şi aici vă spun şi de ce au vrut să revină la costul mare de finanţare: pentru că băncile se simt trădate, din punctul meu de vedere, de BNR. Băncile se aşteptau ca ordonanţa 114 să fie total abrogată. Acest compromis pe care Guvernul şi BNR l-au găsit nu convine băncilor şi atunci ele au cerut la licitaţii dobânzi de 4,70, dobânzi pe care nu le obţin. Şi atunci, ce a făcut Guvernul? S-a dus pe piaţa externă şi a luat trei miliarde de euro pe 7 ani, 15 ani şi pe 30 de ani. Cea de la 7 ani e pe 2%; cea de 15 ani e de 3,5%, iar cea de 30 de ani e de 4,62%", a mai arătat Adrian Câciu.
Urmăreşte, aici, declaraţiile făcute de către economistul Adrian Câciu:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News