Șansele Ucrainei de aderare la UE și NATO. Chirieac: Va dura 20 de ani. Nu este o poveste. Știm prin ce a trecut România
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Trey Musk)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Trey Musk)
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre șansele Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și la NATO.

Președintele României Klaus Iohannis ar urma să meargă în Ucraina alături de alți trei lideri europeni - președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi (Vezi știrea AICI). Totul după vizita președintelui Franței în România din această seară. În contextul actual, analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat, la Realitatea Plus, care ar putea fi subiectele principale de discuții la Kiev.

"Vreau din partea dumneavoastră o opinie despre subiectul discuțiilor de la Kiev. Eu am propus așa, ca variante:

1. Cea în care se discută despre o deschidere mai mare a liderilor Uniunii Europene de a trimite mai mult armament către Ucraina, în acest context.

2. Varianta că, da, este posibil ca Ucraina să meargă mai accelerat în acest proces de aderare la Uniunea Europeană.

3. Varianta în care ucrainenilor li se sugerează că ar trebui să negocieze cu rușii și să permită cedarea unor teritorii care deja par pierdute în acest război.

Care să fie varianta cea mai plauzibilă în acest context?", l-a întrebat jurnalista Ionela Arcanu pe analistul politic Bogdan Chirieac.

Bogdan Chirieac: Varianta cea mai plauzibilă o va da viața

"Varianta cea mai plauzibilă o va da viața. Ucraina este imposibil să adere la Uniunea Europeană și la NATO peste noapte. Pur și simplu sunt enorm de multe lucruri de făcut. Nu este o poveste faptul că va dura 20 de ani până vor putea adera la Uniunea Europeană. Trebuie să îndeplinești criteriile. Știm prin ce a trecut România când a trebuit să îndeplinească criteriile.României i-au trebuit 7 ani. Ucraina este mult sub România, ca stat, cultură. Nu poți să bagi în NATO un stat care este în conflict cu Rusia. Imposibil, nu se poate. 

În privința teritoriilor.... Putin a ocupat deja peste 120 de mii de kilometri pătrați din Ucraina. Credeți că se va retrage de bună voie de acolo? Așadar, viața ne va arăta. Să sperăm doar, cu ghilimelele de rigoare, că măcar conflictul fierbinte va deveni înghețat, sperând că, în deceniile următoare, vom găsi o soluție, dar răul a fost făcut, să știți", a răspuns Bogdan Chirieac.

Ce vor discuta Emmanuel Macron și Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi miercuri pe preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la Baza Aeriană "Mihail Kogălniceanu" din judeţul Constanţa, informează Administraţia Prezidenţială.

Conform unui comunicat, cei doi şefi de stat vor avea convorbiri oficiale şi se vor întâlni cu militarii români, francezi şi din celelalte ţări aliate care se află pe teritoriul României în cadrul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în contextul deteriorării situaţiei de securitate din cauza agresiunii ilegale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

În plus, cei doi preşedinţi vor discuta despre modalităţile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, a Declaraţiei politice aferente, ale cărei direcţii de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020. Aderarea României la spaţiul Schengen şi implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene va fi, totodată, abordată în cadrul discuţiilor, menţionează Administraţia Prezidenţială.

Conform sursei citate, o atenţie deosebită va fi acordată coordonării poziţiilor celor două state în pregătirea reuniunilor Consiliului European de la Bruxelles, precum şi a Summitului NATO de la Madrid, care vor avea loc în a doua parte a lunii iunie. Un subiect prioritar pe agenda întâlnirii va viza evoluţia situaţiei de securitate din regiune şi efectele multiple ale războiului din Ucraina, alături de susţinerea acordată Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi propunerile legate de reconstrucţia acestei ţări. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel