Data publicării:

Șansele la dezghețarea fondurilor europene ale Poloniei, în mâinile lui Kövesi. Reuters: Varșovia își dorește aderarea la EPPO, imediat după învestitura lui Tusk

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Polonia își propune să se alăture EPPO, instituției pe care o conduce Laura Codruța Kövesi, în primele săptămâni după formarea unui nou guvern, scrie Reuters.

Polonia intenționează să informeze Oficiul Procurorului Public European (EPPO) că dorește să adere în primele săptămâni după formarea unui nou guvern, a declarat pentru Reuters omul despre care se spune că va fi următorul ministru al justiției, în timp ce Varșovia caută să deblocheze fondurile Uniunii Europene, înghețate de Comisie din cauza încălcărilor statului de drept, comise de executivul condus de PiS.

EPPO este un birou independent de procuratură al Uniunii Europene care se ocupă de cazuri care afectează interesele financiare ale blocului. Dintre cele 27 de state membre ale blocului, 22 s-au alăturat deja.

Cu toate acestea, guvernul naționalist al Dreptății și Justiției (PiS) din Polonia, implicat în mai multe dispute cu Bruxelles-ul în legătură cu reformele despre care criticii spun că subminează independența judiciară, a ales să nu adere, invocând temeri de interferență în sistemul judiciar polonez.

Pentru Adam Bodnar, senator din alianța liberală a Coaliției Civice (KO), despre care presa de acolo a relatat că este probabil să devină ministru al justiției, aderarea la EPPO este o mișcare de bună credință care poate fi implementată rapid pentru a debloca miliardele de euro în fonduri înghețate de UE din cauza preocupărilor legate de standardele democratice.

„Există planuri de aderare,” a declarat Bodnar. „Ar fi realizată în primele săptămâni ale guvernului.” Întrebat să comenteze informațiile conform cărora va deveni ministru al justiției, Bodnar a spus: „Există astfel de discuții, dar nimic nu este sigur. Decizia este în mâinile lui Donald Tusk (liderul KO).”

PiS are șanse slabe de a mai forma un guvern

Președintele polonez Andrzej Duda este un aliat al PiS și i-a oferit partidului prima șansă de a forma un guvern. Cu toate acestea, misiunea pare practic imposibil de realizat, deoarece nu poate forma o majoritate și toate celelalte partide din parlament au exclus posibilitatea de a colabora cu partidul considerat extremist.

Dacă PiS nu reușește, acest lucru ar deschide calea către o perioadă de coabitare în care președintele și prim-ministrul provin din tabere politice diferite. Un astfel de aranjament ar putea complica eforturile guvernului nou-intrat de a anula reformele PiS, deoarece șeful statului poate avea drept de veto.

Cu toate acestea, Bodnar, care în rolul său anterior de Avocat al Drepturilor Omului a fost un important opozant al reformelor instanțelor PiS, a declarat că aderarea la EPPO nu ar necesita semnătura lui Duda.

„Pentru Oficiul Procurorului Public European, aderarea necesită doar o scrisoare din partea prim-ministrului,” a spus el. „Apoi, Comisia Europeană răspunde în termen de patru luni... Este benefic din perspectiva banilor din fondul de redresare, deoarece arată că suntem mai responsabili.”

El a declarat că speră ca procurorii EPPO să vină în Polonia și să investigheze cazuri presupuse de utilizare greșită a fondurilor UE în instituții publice precum Centrul Național de Cercetare și Dezvoltare (NCBR).

Criticii spun că procuratura din Polonia s-a politizat sub actualul ministru al justiției, Zbigniew Ziobro, făcând puțin probabil gestionarea eficientă a cazurilor de nereguli comise de PiS, în anii de guvernare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel