Data publicării:

SANITAS, discuţii cu autorităţile: Nu este o situaţie comodă pentru nimeni

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Vineri, 20 octombrie, sindicatele din Sănătate au discutat cu autorităţile mai multe subiecte referitoare la salarizarea în sector pentru anul viitor, una dintre variante fiind îngheţarea sporurilor, potrivit lui Iulian Pope, vicepreşedintele Federaţiei Sanitare SANITAS. 

"Din păcate suntem în paradigma asta ilogică, cu noua lege a salarizării, în care încercăm păstrarea veniturilor actuale. Nu este o situaţie foarte comodă pentru nimeni, dar încercăm să găsim soluţii pentru problemele noastre cele mai urgente. Discutăm o posibilitate de creştere a sporurilor cu 25%, raportat la valoarea din decembrie 2017, apoi conservarea lor la acest nivel pentru tot anul 2018. Deocamdată sunt doar variante de lucru.

Referitor la intenţia Guvernului de a creşte norma orară de bază a medicilor, solicitarea noastră fermă este să se renunţe la suplimentarea numărului de gărzi obligatorii. Cerem să se păstreze numărul actual de gărzi, iar cele efectuate în plus să se plătească suplimentar, la fel ca şi până acum", a declarat Iulian Pope, după întâlnirea de la Ministerul Sănătăţii unde au participat atât ministrul Sănătăţii, Florin Bodog, cât şi reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

În cadrul întâlnirii a fost analizată cererea SANITAS de acordare a tichetelor de masă/ a normei de hrană pe tot parcursul anului 2018 în condiţiile în care, în prezent, Legea 153/2017 prevede renunţarea, de la 1 ianuarie 2018, la tichetele de masă şi acordarea unei indemnizaţii de hrană începând cu 1 decembrie 2018.

"Prevederea va genera, pe parcursul anului viitor, scăderi de venituri pentru mai multe categorii profesionale din sănătate şi asistenţă socială, astfel că federaţia consideră această măsură ca fiind total inacceptabilă. Partea guvernamentală a promis că va căuta soluţii pentru această solicitare", se arată într-un comunicat al Federaţiei SANITAS.

Un alt subiect discutat vineri a fost cel al bursei rezidenţilor, SANITAS primind asigurări că aceasta va fi plătită şi în anul 2018, cel puţin în lunile ianuarie şi februarie.

[citeste si]

Pe de altă parte, reprezentanţii Federaţiei SANITAS au arătat că sunt în continuare nemulţumiţi de intenţia Guvernului de a trece contribuţiile sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului de la 1 ianuarie 2018, ceea ce, conform calculelor federaţiei, va limita creşterile salariale promise pentru sănătate şi asistenţă socială la aproximativ 4%.

Discuţiile vor continua şi în zilele următoare urmând ca joi, 26 octombrie, Consiliul Naţional al SANITAS să decidă acţiunile viitoare ale membrilor de sindicat. Aproximativ 10.000 de angajaţi din sănătate din Bucureşti şi din ţară au protestat joi în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de forma actuală a Legii - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea în sistemul bugetar despre care afirmă că generează o mulţime de inechităţi şi discriminări în sistemul de salarizare din sănătate şi asistenţă socială.

Tot în cursul zilei de joi, liderii Federaţiei SANITAS s-au întâlnit cu premierul Mihai Tudose. Principalele solicitări ale sindicaliştilor din sănătate vizează eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială, aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială începând cu 1 martie 2018, renunţarea la creşterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici, renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creşterea salarială de 25% prevăzută de lege, acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018, negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate, notează Agerpres. Programul de proteste al Federaţiei SANITAS a început în a doua jumătate a lunii septembrie.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel