Data actualizării:
Data publicării:

Sandor, CJ Covasna - limba română în școli: Nu mi se pare corectă această mişcare

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Tamas Sandor
Tamas Sandor

Tamas Sandor a spus că este de acord că limba oficială a statului român trebuie însuşită la o vârstă cât mai fragedă, însă consideră că învăţarea trebuie susţinută de manuale adecvate şi o metodologie specifică, pentru a se realiza în mod eficient.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, a declarat, miercuri, că decizia Guvernului de a impune predarea limbii române de către profesori cu studii superioare de specialitate la clasele minorităţilor naţionale nu i se pare "nici normală şi nici corectă".

"Eu cred că de mic copil trebuie învăţată limba română, însă în situaţia noastră, unde sunt comunităţi mari de maghiari, iar copiii numai la 7 ani, când merg la şcoală, se întâlnesc cu limba română, trebuie un anumit tip de manual, un alt timp de gândire şi, desigur, o metodologie specifică pentru aceşti copii. Nu poţi aduce din alte judeţe profesori exclusiv de limba română şi să începi să predai acestor copii Limba şi literatura română (...) Nu mi se pare nici normală şi nici corectă această mişcare a autorităţilor statului român", a declarat Tamas Sandor, în cadrul conferinţei "Drepturile minorităţilor naţionale-100 de ani în România", organizată la Sfântu Gheorghe de Asociaţia Identitate şi Dialog, cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României.

Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România (UCDMR) consideră, de asemenea, inacceptabilă prevederea din Ordonanţa Guvernului nr. 9, din 23 august 2018, potrivit căreia în învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura română vor fi predate de profesori cu studii superioare de specialitate şi nu de învăţători.

UCDMR precizează că această reglementare afectează 3.000 de învăţători de la şcolile şi clasele cu predare în limba maghiară şi 52.000 de copii şi subliniază că modificarea, introdusă cu zece zile înainte de începerea şcolii, 'produce o schimbare radicală, neaşteptată, nefondată, decisă autoritar, fără consultare publică sau de specialitate'.

Profesorii nu sunt specialiști

În documentul citat se mai arată că profesorii de limba română care ar urma să predea la ciclul primar din şcolile minorităţilor au studiat didactica predării limbii române pentru gimnaziu şi liceu şi 'nu sunt specialişti în predarea limbii române ca limbă nematernă (aşa cum prevăd programele şcolare), la clasele primare, mai ales la secţia maghiară'.

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a declarat luni, în judeţul Harghita, unde a participat la deschiderea noului an şcolar, că decizia a fost luată în urma mai multor solicitări din ţară şi străinătate pentru ca elevii aparţinând minorităţilor naţionale să înveţe mai bine limba statului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel