Sancțiunile propuse de doi senatori americani Lindsey Graham și Chris Van Hollen la adresa Ankarei după ofensiva Turciei în Siria
Doi senatori americani, un republican şi un democrat, au anunţat miercuri o propunere ce vizează sancţionarea foarte severă a Turciei în cazul în care aceasta nu îşi retrage armata din Siria, în urma operaţiunii sale aflată în curs împotriva forţelor kurde din nord-estul Siriei, informează AFP.
Acest proiect de sancţiuni ar urma să ceară executivului condus de preşedintele Donald Trump îngheţarea bunurilor de pe teritoriului SUA ale celor mai înalţi lideri turci, inclusiv ale premierului Recep Tayyip Erdogan şi ale deţinătorilor portofoliilor afacerilor externe, apărării, finanţelor, comerţului şi energiei. Aceste măsuri punitive ar viza, de asemenea, orice entitate străină care ar vinde arme Ankarei, precum şi sectorul energetic al Turciei, conform postării publicate pe Twitter de senatorul republican Lindsey Graham - în mod obişnuit un apropiat al preşedintelui Trump, dar foarte pornit împotriva poziţiei adoptate de preşedinte în criza actuală- , precum şi de colegul său democrat Chris Van Hollen.
'Aceste sancţiuni vor avea consecinţe imediate şi de mare amploare pentru Erdogan şi armata sa', a avertizat Chris Van Hollen. Cei doi nu au precizat când va fi supusă unui vot în Senat propunerea. Lindsey Graham a declarat însă că este sigur că va obţine un sprijin puternic din partea celor două tabere politice ale Congresului, cu atât mai mult cu cât administraţia Trump 'refuză să acţioneze împotriva Turciei'. Dacă va trece de votul în Senatul dominat de republicani, propunerea ar urma să fie adoptată de Camera Reprezentanţilor, unde Partidul Democrat este majoritar. Preşedintele SUA, care a dat mână liberă Turciei în plan militar, a ameninţat la rândul său cu sancţiuni economice, dar doar în cazul în care Ankara îşi conduce ofensiva în mod 'injust' şi 'inuman'.
Senatorii propun, de asemenea, interzicerea vânzării de arme şi muniţii produse în SUA către Turcia şi limitarea acordării de vize liderilor de la Ankara. Totodată, ei doresc aplicarea neîntârziată a sancţiunilor prevăzute de o lege americană din 2017 pentru a pedepsi achiziţionarea de către autorităţile turce a sistemului rus de apărarea antirachetă S-400. Aceste sancţiuni ar trebui aplicate în mod automat, dar Donald Trump şi-a manifestat până în prezent reticenţa în privinţa aplicării lor, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News