Data publicării:

Sancţiunile impuse de UE, contestate de soţia unui miliardar rus: Nesăbuite şi arbitrare

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Artur Roman, Pexels
Fotografie de la Artur Roman, Pexels

Soţia miliardarului rus Andrey Melnichenko contestă sancţiunile impuse de Uniunea Europeană asupra soţului ei, dar şi asupra ei. 

Decizia Uniunii Europene de a extinde sancțiunile împotriva miliardarului rus Andrey Melnichenko și asupra soției sale este „irațională", deoarece aceasta nu a deținut niciodată cetățenia rusă și nici nu a locuit în Rusia, a declarat sâmbătă un reprezentant al cuplului, conform Mediafax.

Aleksandra Melnichenko, care s-a născut la Belgrad și deține cetățenia sârbă și cea croată, va „contesta decizia nefericită împotriva ei", a declarat reprezentantul într-o declarație transmisă prin e-mail către Reuters,.

Reuters a relatat luna trecută că Melichenko a cedat soției sale dreptul de proprietate asupra companiei de cărbune SUEK AO și a companiei de îngrășăminte EuroChem Group AG pe 8 martie, cu o zi înainte ca UE să îl pună pe lista de sancțiuni.

Soţia lui Melnichenko, inclusă în al şaselea pachet de sancţiuni

UE a sancționat-o vineri pe soția lui Melnichenko în cadrul celei de-a șasea runde de sancțiuni împotriva Rusiei pentru că a purtat un război împotriva Ucrainei. UE a constatat că Aleksandra Melnichenko „profită bine de averea și beneficiază de pe urma bogăției soțului ei".

Măsura ar putea perturba operațiunile de la SUEK și EuroChem, deoarece sancțiunile includ înghețarea activelor ei.

Un purtător de cuvânt al EuroChem a declarat că, deși compania s-a angajat să respecte cu strictețe legislația UE privind sancțiunile, va încerca, de asemenea, să discute cu autoritățile UE despre cum ar putea continua să furnizeze îngrășăminte fermierilor.

„EuroChem va colabora cu Comisia Europeană și va înainta propuneri pentru a găsi soluții care să îi permită să își mențină operațiunile și să furnizeze nutrienți pentru culturi clienților săi din întreaga lume într-un moment extrem de critic de criză alimentară", a declarat purtătorul de cuvânt.

EuroChem produce aproximativ 5% din producția mondială de îngrășăminte.

De ce l-a sancţionat UE pe Melnichenko

La sancționarea lui Melnichenko în martie, UE l-a acuzat pe acesta că este un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

Reprezentantul familiei Melnichenko a afirmat în declarația de sâmbătă că omul de afaceri nu are nicio afiliere politică în Rusia, calificând decizia de a-l sancționa drept „nesăbuită" și „arbitrară".

Melnichenko a contestat sancțiunile prin depunerea unui recurs la Tribunalul UE, care se ocupă de plângerile împotriva instituțiilor europene.

UE adoptă al 6-lea pachet de sancţiuni contra Rusiei: Interdicţie asupra importurilor europene de petrol pe mare, noi bănci scoase din SWIFT

Sancţiunile vizează capacitatea Rusiei de a finanţa războiul, prin impunerea de sancţiuni economice suplimentare, a declarat Josep Borrell. Pachetul de sancţiuni conţine o interdicţie completă asupra ţiţeiului brut şi produselor petroliere livrate pe mare, dar nu include petrolul transportat prin conducte, ceea ce înseamnă că măsura acoperă 90% importurile europene de petrol din Rusia.

Interdicţia face obiectul anumitor perioade de tranziţie pentru a permite sectorului şi pieţei globale să se adapteze. Noul pachet de sancţiuni a fost adoptat după ce Ungaria şi alte câteva ţări au făcut, pentru aproape o lună, un lobby masiv împotriva unei propuneri de embargou total asupra petrolului rusesc importat de UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel