Data publicării:

Sancțiunile economice impuse de China stârnesc valuri de discuții în Taiwan - Reuters

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
După ce a impus tot mai multe sancțiuni economie pentru Taiwan, China probabil că se amuză pe seama discuțiilor care reies în țara vecină.

Candidații se confruntă într-un schimb de replici referitoare la o gamă variată de subiecte, de la disputele legate de proprietăți până la discuții despre cât de adecvat este consumul de whisky, într-un spectacol zgomotos și plin de libertate specific democrației insulei.

Alegerile prezidențiale și parlamentare din 13 ianuarie din Taiwan vor defini felul în care insula, revendicată de China, gestionează relațiile cu Beijingul, iar acest subiect este într-adevăr un punct major de dispută. Cu toate acestea, nu este singura temă dezbatută în mitinguri, conferințe de presă și emisiuni televizate, unde schimburile de replici  contrastează puternic cu situația din China, care se declară o democrație socialistă, dar care a fost condusă exclusiv de Partidul Comunist încă de la fondarea Republicii Populare în 1949.

Un subiect care atrage multă atenție în Taiwan este dacă casa de la țară a lui Lai Ching-te, membru al partidului aflat la guvernare, Partidul Democrat Progresist (DPP), și actualul favorit la președinție conform majorității sondajelor, a fost extinsă ilegal de către familia sa într-o zonă veche de extracție a cărbunelui la nord de Taipei.


Lai a negat că s-ar fi întâmplat ceva necuvenit. Cu toate acestea, el a promis că va dona casa, care arată într-un mod decent, și care, prin intermediul unui joc de cuvinte în limba chineză legat de numele său, a fost numită "coliba șmecherului Lai" de către opoziție, astfel încât să poată fi transformată într-un muzeu al mineritului.

"Sunt conștient că localnicii din zonele miniere sunt îngrijorați că casele în care s-au stabilit ar putea fi considerate construite ilegal și demolate. Îmi pare foarte rău pentru asta. Este responsabilitatea mea să-i ajut pe toți să găsească o modalitate de a-și proteja drepturile de locuire", a declarat Lai săptămâna trecută.


Proprietatea celorlalți doi candidați la președinție, Hou Yu-ih din principalul partid de opoziție, Kuomintang (KMT), și Ko Wen-je din micul Partid al Poporului Taiwanului (TPP), a atras și ea atenția.

DPP l-a criticat pe Ko pentru coproprietatea unor terenuri agricole transformate ilegal într-un parc de mașini, iar pe Hou pentru profitul obținut din închirierea unui număr mare de apartamente deținute de soția sa.

Ko a promis să desființeze parcarea. Hou a negat orice ilegalitate, iar soția sa a declarat miercuri că apartamentele "de la început până la sfârșit nu îi aparțin" lui, denunțând "atacurile politice și suspiciunile".

Partenerul de candidatură al lui Hou, personalitatea media Jaw Shaw-kong, a spus în această săptămână că nimeni nu este obligat să locuiască în apartamente, multe dintre ele fiind închiriate studenților.

"Dacă oamenii consideră că sunt prea scumpe, atunci să le boicoteze", a spus Jaw reporterilor.

Lai are un avantaj de aproximativ 5 puncte procentuale în majoritatea sondajelor, deși unele au arătat că Hou este la doar unu sau două puncte în urmă.

O atenție deosebită pentru toate cele trei partide a fost modul în care încearcă să atragă tinerii, având aproximativ 1 milion de votanți noi eligibili să voteze la aceste alegeri.

Ko s-a concentrat pe problemele concrete, cum ar fi costul ridicat al locuințelor, iar tinerii au participat în număr mare la mitingurile sale, chiar dacă a ocupat un loc inferior în sondaje.

Dar TPP a fost criticat pentru că este departe de preocupările oamenilor obișnuiți, din cauza alegerii ca partener de candidatură a lui Ko, ale cărei familii dețin un pachet important de acțiuni în conglomeratul Shin Kong Group.

Adversarii TPP-ului au ironizat-o pe Wu pentru comentariile făcute în timpul dezbaterii vicepreședintelui, de vineri, când a spus "când eram tânără, tuturor le plăcea să bea Johnnie Walker", referindu-se la popularul whisky scoțian.

Wang Ting-yu, un membru important al DPP, a răspuns pe pagina sa de Facebook că atunci când el era tânăr, "majoritatea beam apă".

Wu a încercat să minimalizeze polemica.

"Sarsaparilla, bere, suc de guava și Johnnie Walker sunt pentru noi chinezi ceea ce ar trebui să fie pe masă pentru a bea. În regulă? Deci nu este nevoie să facem un scandal din asta", i-a spus ea reporterilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel