Sancțiunea pe care o primești dacă ți-ai pierdut câinele și nu ai anunțat poliția în maximum 48 de ore. Av. Durgheu: Poate să provoace tragedii
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Avocatul Constantin Durgheu a vorbit despre aplicarea amenzii în cazul în care proprietarul unui câine nu anunță la Poliție că l-a pierdut.

"Ajungem la articolul 18. Contravenţii. Este extrem de important! Din punctul meu de vedere, numeroase contravenţii prevăzute de legiuitor ar trebui să fie infracţiuni. Şi anume: avem la articolul 18, alineatul 1, litera b, "neanuțarea la poliţie a pierderii câinelui", prevăzut de articolul 1 și avem articolul 1. "Câinii periculoşi".

Să vii tu, legiuitor, să îmi spui mie că aceste contravenţii se sancţionează cu amenzi care oricum au un cuantum foarte mic - dar nu contează cuantumul amenzii - mi se pare o imbecilitate în formă pură, pentru că, în  momentul în care tu, ca proprietar, dacă eşti responsabil şi ai pierdut un câine - orice câine! - şi nu l-ai anunţat în 48 de ore - termenul mi se pare foarte lung, de la momentul la care ai constatat dispariţia... Nu ai cum să nu constaţi dispariţia imediat. Câinele, dacă nu e în curte şi nu e împrejurul casei - oricum nu avea ce căuta afară dacă vorbim de câini periculoși sau agresivi - este cât se poate de evident că e pierdut, nu trebuie să aştepţi 48 de ore.

Aici ar trebui să fie o infracţiune, pentru că ai pierdut un Rottweiler, un Cane Corso, care chiar dacă este bine dresat şi educat, în situaţia în care acel câine, printr-o împrejurare nefericită, a părăsit incinta curţii - Dumnezeu ştie unde a ajuns, într-un loc public - poate să aibă reacţii necontrolate, reacții care să provoace tragedii. Și nu o dată s-a întâmplat acest lucru. Atunci, bineînţeles că toată lumea este scandalizată şi opinia publică tropăie - "câine fără stăpân" sau "nenorocitul acela care are acel Cane Corso, Rottweiler" sau orice alt gen de câine - fără să vadă că, de fapt şi de drept, dacă din punct de vedere legal şurubul ar fi mai strâns şi legislaţia ar fi mai solidă şi acest gen de situaţie ar fi tratată ca o infracţiune, multe astfel de situaţii ar fi evitate datorită faptului că proprietarii de câini ar fi infinit mai responsabili. Responsabilizarea posesorilor de câini este extrem de importantă", a declarat avocatul Constantin Florin Durgheu, în emisiunea DC Anima, la DCNews TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel