Data actualizării:
Data publicării:

Sâmbătă a fost cea mai caldă zi de 21 octombrie din istoria măsurătorilor în România

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Vremea
WhatsApp
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Meteorologii anunță că ziua de 21 octombrie a doborât recordurile istorice.

România a avut sâmbătă, 21 octombrie, cea mai mare temperatură înregistrată vreodată la această dată, cu 35,1 grade Celsius la Turnu Măgurele, în Teleorman. Acest lucru a fost confirmat de meteorologul Meda Andrei, conform Agerpres.

“Ziua de sâmbătă a fost extrem de caldă, cu recorduri la 129 de staţii din ţara noastră. Aceste 129 de recorduri au fost zilnice, deci au reprezentat cea mai caldă zi de 21 octombrie de când se fac măsurători. Bucureştiul a avut record zilnic. La Bucureşti s-au înregistrat ieri, de exemplu, la Filaret 31,5 grade, faţă de 29,6 grade, iar de săptămâna viitoare, încep, încet, încet, temperaturile să scadă uşor”, a precizat Meda Andrei.

Vremea se va răci treptat

 

Acesta a adăugat că vremea se va răci treptat în partea de vest, de nord şi de centru a ţării, unde maximele vor fi între 20 şi 24 de grade în această săptămână. În sud şi în sud-est se vor simţi şi ele scăderi de temperatură.

Totuşi, meteorologul a subliniat că temperaturile rămân mai mari decât ar fi normale pentru această perioadă din an. În general, se vor înregistra între 21 şi 26 - 27 de grade, faţă de 15-18-19 grade cât ar fi normal în această lună.

La începutul anului a fost stabilit recordul absolut al lunii ianuarie

„La Turnu Măgurele, astăzi (n.r. 18 ianuarie 2023), am înregistrat 22,4 grade Celsius, recordul absolut al lunii ianuarie, față de 7 ianuarie 2001 când, la Oravița, am înregistrat 21,2 grade Celsius. De altfel, la foarte multe stații meteorologice din sud, sud-est și est al țării, ziua de astăzi se va consemna ca un record al celei mai călduroase zile de 18 ianuarie de când se fac măsurători, pentru că valorile mai mari de 20 de grade depășesc recordurile anterioare. Și mâine se vor atinge 19-20 de grade și vor reprezenta recorduri ale unei zile de 19 ianuarie.

De asemenea, în dimineața zilei de 18 ianuarie 2023, la 116 stații meteorologice am înregistrat cele mai ridicate temperaturi minime pentru această zi de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră“, a spus Elena Mateescu, la începutul anului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel