Data publicării:

Salvaţi Copiii: 3 din 4 elevi au fost martori la bullying în şcoală

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Fenomenul de bullying există, din păcate, şi în şcolile din România. Trei sferturi dintre elevi au asistat măcar o dată la un conflict verbal sau  fizic între colegi, în clasă sau în şcoală. Unii chiar au fost victime.

Circa trei sferturi (73%) dintre elevii care au participat la o consultare organizată de Salvați Copiii România afirmă că au asistat, în calitate de martori, la situații de bullying in clasa unde învață. Patru din cinci (82%) dintre participanți au spus că au fost martorii unor cazuri de bullying în școala unde învață, iar 45% în grupul de prieteni, potrivit unui comunicat al organizației. Printre elementele de bullying menționate de participanții la consultare, care s-a desfășurat online în iunie a.c., se numără amenințarea cu violența fizică, umilirea, răspândirea de zvonuri cu caracter denigrator, excluderea din grup. 

În comunicatul de presă ce anunță o acțiune a organizației pentru combaterea anxietății în rândul copiilor este citată  Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România: „Ultimii ani au fragilizat sănătatea psiho-emoțională a copiilor, iar copiii trăiesc emoții puternice, pe care nu știu să și le gestioneze și atunci apar manifestări ca anxietatea, depresia, furia și chiar  bullying-ul, la școală. Este important să recunoaștem semnele, să vorbim cu copiii și să desfășurăm activități care să îi reînvețe să fie împreună, să se joace și să construiască relații sociale pozitive”.

În urma acestui sondaj s-a constatat că “un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenților, mergând până la consecințe extrem de grave, și anume tentative de suicid. În doar 8,1% dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizației în primul an de pandemie, diagnosticele au fost independente de contextul pandemic (opoziționism, ADHD/ADD, tulburări de vorbire, intelect liminar sau tulburări de neurodezvoltare)”. 

Salvați Copiii arată că, la nivelul organizației internaționale Save the Children, cercetările recente au arătat că unul din patru copii se confruntă cu anxietatea, iar de la debutul pandemiei, aproximativ 65% dintre copii au sentimente de neputință, de singurătate și de frică de izolare de cei dragi. În plus, în doar 10 minute, un copil poate să își piardă încrederea în sine și în ceilalți, iar consecințele pe termen lung asupra dezvoltării emoționale și integrării sociale să fie extrem de grave.

La nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unul raport  al Organizației Mondialea Sănătății (OMS), cu 17% dintre copiii de 11 ani care au recunoscut că au agresat alți elevi cel puțin de trei ori în luna anterioară, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%. Cele mai noi date procesate la nivelul Ministerului Educației Naționale (MEN) pentru anul școlar 2014-2015 vorbesc despre 18.783 de cazuri de violență la nivel național.

În 2019, Salvați Copiii România a lansat campania "Alege să te opui bullying-ului!", o campanie națională ce urmărește să conștientizeze, să genereze o schimbare de atitudine și astfel să prevină și să combată comportamentele de bullying între copii.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel