Salvarea Municipiului București. Povestea din spatele Serviciului de Urgență. George Cristian Curcă, INML: La momentul acela, numai rușii aveau așa ceva
Data publicării:
Autor: Ciprian Dumitrache
WhatsApp
Fotografie creată de Pavel Danilyuk, de la Pexels
Fotografie creată de Pavel Danilyuk, de la Pexels
George Cristian Curcă, directorul INML a arătat și care a fost rolul fraților Minovici în crearea Serviciului de Salvare.

Primul sistem de urgență din România a fost edificat de frații Nicolae și Mina Minovici, remarcă jurnalistul Val Vâlcu.

George Cristian Curcă, directorul INML, arată că sistemul de urgență din România a fost printre primele de acest gen, înființate în Europa.

Sistemul de urgență a presupus înființarea unui serviciu de ambulanță, dar și a unui spital de urgență, care să trateze urgențele medicale.

”Sistemul de urgență în București a fost un lucru cu totul deosebit. Salvarea Municipiului București este un proiect de suflet al lui Nicolae Minovici, unul din cei doi frați ai lui Mina Minovici, împreună cu Spitalul de Urgență. Salvarea, într-adevăr, trebuia să ducă undeva pacienții care aveau nevoie dă îngrijire de urgență în continuare”, explică directorul INML.

Acesta mai arată că România a fost a doua țară din Europa care a pus la punct un sistem medical de urgență.

”La acel moment, din ce știu eu, doar rușii, la Moscova, mai aveau un sistem de urgență, în Europa. (Sistemul de urgență n.r.) e o prioritate pentru noi și ne situează pe un loc bine-meritat”, mai spune George Cristian Curcă, invitatul zilei la DC Medical și DCNews.

Șeful INML a vorbit și despre cazul Caracal: 

”Pentru acest caz s-au făcut analize care au fost fără precedent în medicina legală”

Citește mai departe pe Radio DCNews.

”Morga din Paris era una dintre atracțiile orașului”

Directorul INML, a vorbit despre morga din Paris, transformată în muzeu, care, la un moment dat, era folosită pentru prinderea criminalilor. O morgă similară a existat și la București, iar metoda pare ca era una eficientă, asta pentru că "criminalii se reîntorc întotdeauna ca să vadă ce au făcut și să vadă victimele", potrivit lui George Cristian Curcă.

"Am văzut desene de epocă, articole din presă despre morga din Paris era mai vizitată, câștiga din biletele de acces mai mult decât teatrul, decât opera, pentru că oamenii veneau, era această fascinație a morbidului. Și noi am avut un muzeu, era lângă magazinul Unirea, în centru", a spus jurnalistul Val Vâlcu.


Criminalii se reîntorc întotdeauna ca să vadă victimele

"Cred că este și acum fascinația asta. Morga din Paris, într-adevăr, mai veche cu cinzeci și ceva de ani decât cea care a fost creată de Mina Minovici în 1892 în București, avea, într-adevăr acest circuit de vizitare aproape obligatoriu, adică mergeai la Paris și era una din atracțiile orașului. Erau observați de pe un culoar și anume dintr-o încăpere toți cei care treceau prin fața geamurilor de sticlă unde erau expuse corpurile pentru că a fost ideea lui Bert Chione, primul mare criminalist francez, că criminalii se reîntorc întotdeauna ca să vadă ce au făcut și să vadă victimele. Atunci a avut două, din câte știu, poate sunt mai multe, două prinderi celebre de criminali, descoperiți în felul acesta. Știa cam despre cine e vorba numai că nu știa unde să-i caute. Și atunci, aceștia revenind pe urmele lor să vadă cum arată cei pe care i-au omorât, au fost arestați acolo, pe culoarul acela, ceea ce e formidabil”, mai spune George Cristian Curcă

Citește tot articolul AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel