Salvarea lui Băsescu - Referendum pentru Monarhie
După 11 zile de protest, PDL a luat cinci măsuri: a retras Legea Sănătății, l-a repus în funcție pe Arafat, s-a amânat taxa auto, a făcut sluj în fața revoluționarilor și a fost demis Baconschi. Măsurile nu vor satisface în niciun caz mulțimea înfuriată și înfometată.
Pe măsură ce trec zilele, șansele regimului Băsescu de a mai rămâne la putere după alegeri se diminuează. Tăcerea președintelui Băsescu este considerată lașitate și nu înțelepciune. Probabil că singurul lucru cu care ar mai putea surprinde președintele Băsescu ar fi un discurs de genul: "Stimați concetățeni, am încercat în calitatea mea de parlamentar, ministru, primar și președinte să storc din această clasă politică ceva bun pentru țară. N-am reușit. Iliescu și a-i lui au stricat mult prea tare lucrurile. De aceea, vă propun un referendum pentru reinstaurarea Monarhiei".
Dacă referendumul ar trece, fapt puțin probabil, nu ar fi deloc rău pentru România. Dacă nu, întreaga agendă publică s-ar schimba într-un an electoral. Actuala clasă politică, inclusiv dl Băsescu și PDL, ar fi validate de popor. Pentru asta însă, dl Băsescu ar trebui să mai aibă curajul din 2004, când a învins practic de unul singur regimul lui Adrian Năstase.
Un act de curaj, dar mai puțin spectaculos ar fi și numirea dlui Ponta ca premier. Sau formarea unui guvern de tehnocrați până la viitoarele alegeri.
În loc de toate acestea, dl Băsescu va prefera probabil varianta cea mai facilă pentru el: mici concesii și menținerea în funcție a lui Emil Boc. E mai puțin important faptul că PDL se duce sigur în groapă, grav este că trage și România după el.
PS: Vreme de doi ani l-am combătut pe cel care a fost non-ministrul de Externe al României, Teodor Baconschi. În emisiunea Sandrei Stoicescu de la Antena 3, Baconschi s-a tânguit că viața este nedreaptă și PDL este nerecunoscător. Dl Baconschi nu a fost demis pentru dezastrul făcut în politica externă, ci pentru că i-a tratat pe români cum îi tratează tot PDL-ul: viermi, ciumpalaci, inepți, nevrotici. Nedumeririle dlui Baconschi sunt astfel întemeiate: dânsul era incompetent într un guvern incompetent și arogant într un partid arogant. Din acest moment, destinul politic al dlui Baconschi nu mai este un subiect ce merită comentat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News