Salvamontiștii în alertă. Risc mare de avalanșă în Munții Rodnei
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Risc însemnat de avalanșă în Munții Rodnei conform avertizărilor meteorologice.

Centrul Meteorologic Transilvania Sud a emis o avertizare de gradul trei, pe o scară de la unu la cinci, pentru producerea de avalanșe în Munții Rodnei, la altitudini de peste 1.800 de metri, potrivit Buletinului nivometeorologic difuzat marți.

Specialiștii meteorologi informează că stratul de zăpadă se regăsește atât în zonele înalte, cât și în cele mai joase, fiind în mare parte stabilizat. În următoarele 48 de ore, se așteaptă ninsori local semnificative ca volum, cu depuneri pe alocuri de 20-30 cm de zăpadă proaspătă, fără coerență cu stratul actual. Vântul intens se va solda cu spulberarea unei părți considerabile din zăpadă în zonele adăpostite și pe văi, formând plăci de zăpadă în diferite grosimi în zonele de altitudine. În condițiile supraîncărcării și pe pantele mai abrupte, riscul de declanșare a avalanșelor de dimensiuni mici și izolat medii va fi semnificativ (3) la altitudini peste 1.800 de metri.

În celelalte masive montane, riscul de avalanșe este mai scăzut decât în Munții Rodnei, clasificându-se la gradul doi sau unu.

Cel mai substanțial strat de zăpadă măsurat în stațiile meteorologice din zona montană se înregistrează la Bâlea Lac, în Munții Făgăraș din județul Sibiu, cu o înălțime de 74 de centimetri. Aici, riscul de producere de avalanșe este moderat, clasificându-se la gradul doi.

Meteorologii îndeamnă la precauție și respectarea avertizărilor oficiale în aceste zone, iar turiștii sau persoanele care intenționează să se aventureze în regiunile montane sunt sfătuiți să fie atenți la schimbările meteorologice și la posibilitatea declanșării avalanșelor, în special în Munții Rodnei, unde riscul este mai înalt, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel