Salvamontiştii, despre cei care merg în papuci pe munte: Noi intervenim cu aceleaşi resurse şi la glezne scrântite, şi la coloană fracturată. Omul nu înţelege, cazuri care nu ar trebui să fie
Salvamontiştii îi avertizează pe turişti să evite traseele montane pe vreme ploioasă, dar vin şi cu sfaturi pentru cei care ţin musai să se aventureze pe munte. În plus, aceştia trag un semnal de alarmă cu privire la intervenţiile de pe munte.
"Turistul trebuie să fie foarte atent la starea vremii. Dacă observă că se anunţă ploi în zona montană în care vrea să meargă, dar nu poate sau nu vrea să îşi amâne excursia, atunci trebuie să îşi ia măsuri mai speciale.
În primul rând, trebuie să evite zonele înguste de văi, pentru că acolo s-ar putea acumula cantităţi mari de apă scurse de pe versanţi şi să îi prindă torenţii în acest zone. În al doilea rând, cortul trebuie montat la o oarecare înălţime faţă de cursul apei, pentru că apa poate să crească şi cu 1-2 metri în cursul nopţii.
Dacă ploile sunt puternice şi cu descărcări electrice, turiştii trebuie să evite zonele înalte de creastă, pentru că acolo sunt şanse mai mari să fie loviţi de fulgere.
În rest, trebuie să aibă echipament adecvat, încălţăminte antiderapantă în condiţii de umiditate, îmbrăcăminte care să asigure impermeabilitate. Dar sfatul nostru este să renunţe la astfel de excursii, pentru că ploile la munte se manifestă violent, cu căderi mari de apă, descărcări electrice, şi nu e indicat să stea în astfel de zone în astfel de condiţii", a declarat Sabin Cornoiu, preşedintele Salvamont România, pentru DC NEWS.
"Noi intervenim cu aceleaşi resurse şi pentru o gleznă scrântită şi pentru o coloană fracturată"
"Sesizările sunt din ce în ce mai puţine, pentru că începe şcoala, dar avem între 10 şi 15 cazuri pe zi, la nivel naţional. De vreo 7-8 ani avem între 200 şi 500 de cazuri pe an. În august am avut o campanie pentru reducerea numărului de accidente. Ne-am dorit să reducem cu o singură unitate numărul de oameni morţi, numărul de oameni daţi la ambulanţă, dar nu am reuşit nici măcar atât.
E un lucru bun că oamenii merg la munte. Ba chiar e normal ca un procent să se accidenteze, aşa e statistica. Dar oamenii sar anumite etape. Vor să facă chestiile de top, chestiile cele mai auzite, cele mai promovate, să dea check in, să zică că au fost acolo. Urcă oameni pe Moldoveanu care nu au urcat un munte niciodată. Se duc din start pe cel mai înalt munte. Sau intră pe tot felul de canioane, fără să fi făcut alte trasee.
Pentru noi, şi echipamentul e un paradox. Acum a apărut un echipament foarte ieftin, de o calitate totuşi bună. Dar nici măcar pe ăsta nu îl iau mulţi. Asta ne derutează. Din păcate, nu poţi să le spui nimic, pentru că oamenii au o atitudine agresivă, se supără. Te uiţi la ei şi taci din gură, nu ai ce face!
(n.r. cu referire la oamenii care merg pe munte în papuci) Aici plătim tribut şoselelor alpine sau liniilor de transport pe cablu. Duc în vârf de munte pe toată lumea. E un lucru bun, dar dacă oamenii de acolo ar admira peisajul, ar merge 5-10 metri în orice direcţie, nu ar fi nicio problemă. Dar nu, ei pleacă în adevărate excursii, de câteva ore. În papuci, se alege praful de tot.
Ce nu înţelege omul este că noi lucrăm la un om care îşi scrânteşte glezna ca la cel care a căzut 10 metri şi are coloana fracturată. Tot cu targa merge, tot cu acelaşi număr de oameni. Folosim aceleaşi resurse, limitate, în cazuri care nu ar trebui să se întâmple", a mai precizat preşedintele Salvamont.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News