Salieri. Un drept la replică joi, în București. Regizorul Marcel Țop: Adaptare după corespondența lui Salieri și Mozart / video
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Regizorul Marcel Țop a acordat un interviu de excepție pentru DC News, în care a oferit informații din culise despre spectacolul de teatru „Salieri”.

Joi, pe 3 septembrie 2020, are loc, de la ora 21:00, la Hotel Caro, Terasa La Hamace din București, spectacolul de teatru „Salieri”.

„Am avut în 2010-2011 un spectacol la Opera Națională, s-a făcut și un film. Povestea lui Mozart, ca să zic așa, ușor romanțiată. O ficțiune din multe puncte de vedere, în care Salieri era acuzat că ar fi responsabil de moartea lui Mozart. E o minciună, o metaforă. Cei doi s-au cunoscut, dar în niciun caz Antonio Salieri nu l-a otrăvit pe Mozart. A fost folosită povestea ca o metaforă a discrepanței între geniu și talent sau cât de nasol e să fii contemporan cu un geniu și să te ocupi cu același lucru cu care se ocupă individul”, a explicat regizorul Marcel Țop la interviurile DC News. 

Regizorul a dezvăluit că „nu îl poți urî pe Salieri după ce citești textul sau după ce vezi piesa. E un amestec de invidie și fascinație. Salieri e unul dintre puținii oameni care au înțeles în vremea respectivă că e contemporan cu un talent care se numește Mozart”.

Din culisele „Salieri”

„Mi-am propus să fac un spectacol și din perspectiva lui Salieri. Salieri, drept la replică! Am făcut o adaptare după corespondența lui Salieri și m-am inspirat puțin și din corespondența lui Mozart. Citind scrisorile lor, îți dai seama cât de greu le era și lor, erau dependenți de tot felul de „sponsori” mai mult sau mai puțini insipirați”, a completat regizorul Marcel Țop la interviurile DC News. 

Marcel Țop a mai spus, despre spectacol, că sunt și momente interactive, formula fiind „scenă-public”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel