Ingrediente
- 1 sfeclă roșie
- 1 țelină
- 5 cartofi
- 3 ouă
- 3 linguri ulei
- 1 linguriță rasă de făină
- 3 lingurițe oțet
- 3 lingurițe muștar
- pătrunjel verde
- 125 g sardine din conservă în ulei
- câțiva castraveți acri
- sare
Cum se prepară
Se curăță, se spală sfecla, țelina, cartofii și se fierb separat. Când sunt gata, se taie cubulețe/feliuțe mici.
Se fierb tari 3 ouă (le punem la fiert 10 minute după ce apa dă în clocot). Când sunt gata, se pun în apă rece câteva minute și apoi se curăță de coajă. Se scot gălbenușurile, iar albușurile se taie cubulețe, potrivit reteteistorice.ro.
Se prepară următorul sos: cu o lingură de lemn amestecăm bine cele 3 gălbenușuri fierte cu uleiul și făina până obținem o pastă. Se adaugă oțetul, muștarul, pătrunjelul tocat, sardinele mărunțite, castraveciorii acri tăiați fin și albușurile tocate. Se amestecă ușor totul.
Sosul pregătit se combină cu legumele fierte și tăiate, se adaugă puțină sare, se amestecă, se gustă și se potrivește de sare și acru (se mai adaugă castraveciori acri tăiați fin dacă este cazul).
Se pune salata pe platou, se decorează cu pătrunjel tăiat fin și se servește.
Vezi și: Ostropel de pasăre. Rețeta din 1955
BONUS: Puiul cucoanei mele. Rețeta veche din 1935
Ingrediente
- o jumătate de pui
- o jumătate de ceapă
- 65 g unt
- 20 g șuncă
- 100 ml vin roșu dulce
- 150 g smântână
- un vârf de cuțit boia de ardei dulce
- puțină zeamă de lămâie
- puțin cimbru
- puțin piper
- sare
Cum se prepară
Se curăță ceapa, se taie solzișori și se pune la foc să se rumenească în 40 g unt. Când e ușor rumenită se adaugă șunca tăiată cubulețe.
Se spală puiul, se taie bucăți și se pune în cratiță cu ceapa să se rumenească; cratița să fie acoperită și doar spre final luăm capacul (din când în când amestecăm cu o lingură), potrivit reteteistorice.ro. Când puiul este rumenit, se scoate și se așează pe platoul de servit.
În cratița în care s-a rumenit puiul se adaugă vinul și se lasă să fiarbă (să mai scadă), apoi se adaugă smântâna și se mai lasă câteva clocote. Acest sos se strecoară printr-o strecurătoare și se pune din nou la foc într-o cratiță curățată.
În sosul strecurat se adaugă 25 g unt, boiaua de ardei dulce, puțină zeamă de lămâie, puțin cimbru pisat, puțin piper, se potrivește de sare și se mai lasă să fiarbă puțin, amestecând cu o lingură.
Când sosul este gata, acesta se toarnă peste bucățile de pui de pe platoul de servit. Se servește cu garnitură de orez.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- BANCUL ZILEI: Lecția de Limba Româna
- Mai avem o lună cu Pluto în Capricorn! Fraze cheie pentru fiecare zodie
- Băutura japoneză care îmbunătățește somnul și abilitățile sociale
- Șoferul strivit de un tramvai în București era soțul femeii peste care s-a aruncat benzină în Parlament - surse / update
- Candidatul care ne-ar putea aduce "o surpriză" la alegerile prezidențiale. Bogdan Chirieac, scenariul în care "victoria lui Marcel Ciolacu devine clară"
- Piromanul de la Parlament, declarat „erou național”. Ai grijă ce comentezi pe TikTok pentru că intră pe fir DIICOT! Mircea Toma și Valentin Jucan, reacții
- Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 19 septembrie 2024
- Ambasadorul SUA la Budapesta: Cum e posibil ca țara care s-a ridicat la luptă în 1956 împotriva sovieticilor să facă azi jocurile Rusiei?
- PSD, decizie privind legea care i-ar permite lui Iohannis să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024
- Elevii nu își vor mai putea filma profesorii în timpul orelor. Florian Lixandru: Există câteva excepții