Salata lui Alexandre Dumas. Gustarea delicioasă cu pește și ouă fierte. Rețeta din 1941
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Dacă vrei să te bucuri de o salată delicioasă, mai ales în zilele acestea toride, poți încerca această rețetă din 1941.

Ingrediente

- 1 sfeclă roșie
- 1 țelină
- 5 cartofi
- 3 ouă
- 3 linguri ulei
- 1 linguriță rasă de făină
- 3 lingurițe oțet
- 3 lingurițe muștar
- pătrunjel verde
- 125 g sardine din conservă în ulei
- câțiva castraveți acri
- sare

Cum se prepară

Se curăță, se spală sfecla, țelina, cartofii și se fierb separat. Când sunt gata, se taie cubulețe/feliuțe mici.

Se fierb tari 3 ouă (le punem la fiert 10 minute după ce apa dă în clocot). Când sunt gata, se pun în apă rece câteva minute și apoi se curăță de coajă. Se scot gălbenușurile, iar albușurile se taie cubulețe, potrivit reteteistorice.ro.

Se prepară următorul sos: cu o lingură de lemn amestecăm bine cele 3 gălbenușuri fierte cu uleiul și făina până obținem o pastă. Se adaugă oțetul, muștarul, pătrunjelul tocat, sardinele mărunțite, castraveciorii acri tăiați fin și albușurile tocate. Se amestecă ușor totul.

Sosul pregătit se combină cu legumele fierte și tăiate, se adaugă puțină sare, se amestecă, se gustă și se potrivește de sare și acru (se mai adaugă castraveciori acri tăiați fin dacă este cazul).

Se pune salata pe platou, se decorează cu pătrunjel tăiat fin și se servește.

Vezi și: Ostropel de pasăre. Rețeta din 1955 

BONUS: Puiul cucoanei mele. Rețeta veche din 1935 

Ingrediente

- o jumătate de pui
- o jumătate de ceapă
- 65 g unt
- 20 g șuncă
- 100 ml vin roșu dulce
- 150 g smântână
- un vârf de cuțit boia de ardei dulce
- puțină zeamă de lămâie
- puțin cimbru
- puțin piper
- sare

Cum se prepară

Se curăță ceapa, se taie solzișori și se pune la foc să se rumenească în 40 g unt. Când e ușor rumenită se adaugă șunca tăiată cubulețe.

Se spală puiul, se taie bucăți și se pune în cratiță cu ceapa să se rumenească; cratița să fie acoperită și doar spre final luăm capacul (din când în când amestecăm cu o lingură), potrivit reteteistorice.ro. Când puiul este rumenit, se scoate și se așează pe platoul de servit.

În cratița în care s-a rumenit puiul se adaugă vinul și se lasă să fiarbă (să mai scadă), apoi se adaugă smântâna și se mai lasă câteva clocote. Acest sos se strecoară printr-o strecurătoare și se pune din nou la foc într-o cratiță curățată.

În sosul strecurat se adaugă 25 g unt, boiaua de ardei dulce, puțină zeamă de lămâie, puțin cimbru pisat, puțin piper, se potrivește de sare și se mai lasă să fiarbă puțin, amestecând cu o lingură.

Când sosul este gata, acesta se toarnă peste bucățile de pui de pe platoul de servit. Se servește cu garnitură de orez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel