Salariul minim european, vot la Bruxelles. Corina Creţu: Măsură corectă pentru toţi lucrătorii din UE
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Europarlamentarul Corina Creţu vine cu noutăţi din Parlamentul European despre salariul minim european. 

"Astăzi a fost votat în cadrul Comisiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale (EMPL) raportul privind propunerea de Directivă privind salariile minime adecvate. Salariul minim la nivelul Statelor Membre reprezintă o măsură echitabilă şi corectă pentru toţi lucrătorii din Uniunea Europeană!

Am susţinut mereu faptul că fiecare angajat atât din România cât şi din întreaga Uniune Europeană merită să câştige un salariu satisfăcător care să le permită o viaţă decentă oriunde lucrează. Scopul acestei directive este acela de a stabili un cadru care urmează să permită îmbunătăţirea salariilor minime, asigurarea transparenţei în stabilirea salariilor şi promovarea accesului la protecţia salariului minim prevăzut de acordurile colective. Salariile decente sunt un drept inalienabil al tutulor muncitorilor.

Salariul minim european este deosebit de relevant în combaterea sărăciei şi reducerea inegalităţilor dintre cetăţenii europeni. Constatăm cu tristeţe că circa 10% dintre lucrătorii europeni sunt ameninţaţi de sărăcie. Astfel, directiva urmăreşte să-i protejeze pe cei mai vulnerabili, inclusiv femeile, care reprezintă 60% din salariaţii cu salariu minim şi a căror salarii sunt, în medie cu 15% mai mici decât cele ale bărbaţilor. Pandemia COVID-19 a demonstrat încă odată necesitatea stabilirii unui salariu minim european, dat fiind faptul că anume lucrătorii din prima linie a luptei cu pandemia precum lucrătorii în domeniul sănătăţii, îngrijitorii, lucrătorii în domeniul îngrijirii copiilor sau în sectorul curăţeniei, câştigă doar venituri minime. Salariul minim european va aduce echitatea în rândul tuturor categoriilor de muncitori!

În calitate de Membru supleant al Comisiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale a Parlamentului European am susţinut această directivă care urmează să fie votată în Plenul Parlamentului European în acest an", transmite europarlamentarul Corina Creţu.

***

"Fiecare angajat atât din România cât şi din întreaga Uniune Europeană merită să câştige un salariu satisfăcător care să le permită o viaţă decentă oriunde lucrează. Susțin Directiva privind salariul minim european (votată azi in Comisia de Munca și Afaceri Sociale din Parlamentul European), al carei scop este acela de a stabili un cadru care urmează să permită îmbunătăţirea salariilor minime, asigurarea transparenţei în stabilirea salariilor şi promovarea accesului la protecţia salariului minim prevăzut de acordurile colective. Salariile decente sunt un drept inalienabil al tutulor lucrătorilor", subliniază europarlamentarul Corina Creţu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel