Salariu minim, nu mai mult de doi ani. Proiectul, aprobat în şedinţa de Guvern
Adrian Câciu, ministerul Finanţelor Publice, a anunţat că românii nu vor mai primi salariu minim pe economie decât pentru o perioadă de maximum doi ani, ulterior acesta trebuind să fie mărit.
În şedinţa de Guvern a fost aprobat proiectul de ordonanţă care prevedea restricţia de a acorda salariul minim pentru o perioadă de mai mult de 24 luni, indiferent de domeniul de activitate.
"Acea perioadă se calculează de la 1 ianuarie 2022. Ea devine exigibilă la 1 ianuarie 2024", a declarat Adrian Câciu.
Acesta a spus că prima majorare va fi abia peste 2 ani şi pentru cei care au stat în ultimii doi ani pe salariul minim.
"Măsura este una de tranziţie. Încet, încet intrăm într-o normalitate în ceea ce priveşte fenomenul salariului minim. Am mai spus-o, salariul minim în România este un element de protecţie socială, cum îl prevede Constituţia. Din nefericire, a fost transformat într-un fenomen de salarizare efectivă. Încercăm să intrăm în normalitate, ajutând şi antreprenorii pe această perioadă de tranziţie, astfel încât personalul să fie calificat", a mai punctat ministrul de Finanţe.
Mircea Coșea: 2022 nu e un an în care să iei credite
Mircea Coșea a oferit un interviu, în exclusivitate pentru DC News, unde a venit cu recomandări pentru români, în anul 2022, precizând faptul că anul viitor va fi foarte dificil din punct de vedere financiar:
„Pentru 2022, le-aș recomanda oamenilor să conștientizeze faptul că am intrat în criză. Toată omenirea a intrat în criză. Nu e numai o criză pandemică, e o criză economică, ce s-a amplificat printr-o inflație foarte puternică, prin apariția primelor semne ale unei crize energetice și alimentare. România nu va scăpa de aceste efecte ale crizei globale, iar asta înseamnă un 2022 foarte complicat, foarte greu.
Este greu să avem o predictibilitate, dar nu una în sensul dacă o să fie bine sau rău. O să fie rău! Este greu să avem o predictibilitate cât de rău va fi, pentru că, în această situație, anumite țări au reușit să aibă o politică economică orientată în așa fel încât efectele crizei globale au fost atenuate. Mă refer la țările din Europa care au aplicat niște măsuri economice ce au redus costul facturilor la populație.
În 2022, populația trebuie să fie foarte atentă cum își cheltuiește banii. Aceștia vor fi diminuați ca valoare prin inflație și prin scăderea puterii de cumpărare. Se va trăi mai greu, probabil că se va consuma mai puțin și se vor plăti foarte, foarte greu obligațiile pe care cetățenii români le au față de stat, mă refer la impozite și taxe, și față de cei care produc utilitățile (energie electrică, gaz, căldură, șamd). E nevoie de foarte mare prudență.“, a precizat economistul Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News