Salariu garantat pentru că exiști – experiment social
Cum ar fi să nu fie necesar să lucrezi niciodată și cu toate acestea să ai din ce trăi? Sună cel puțin interesant, dar pare a fi un plan fabulos și greu de îndeplinit.
În această toamnă, un camion a descărcat opt milioane de monede în fața Parlamentului din Berna – una pentru fiecare cetățean din Elveția. Acesta este un truc dintr-o "propunere" făcută de apărătorii politicilor sociale, lucru care ar putea deveni realitate într-o țară mică, dar bogată. Astfel, toți oamenii – indiferent dacă sunt bogați, săraci sau leneși – ar putea primi lunar un CEC, iar sărăcia ar disparea.
Propunerea îi aparține germanului Enno Schmidt. Știe că acest lucru sună destul de nebunesc, dar spune că venitul garantat ar putea oferi demnitate și securitate persoanelor sărace, mai ales în cazul șomerilor. El descrie politica drept una coerentă și armonioasă care are un strop de "frumusețe". Enno Schmidt spune că a vorbit cu foarte mulți oameni și unii susțin că sunt de accord ca toată lumea să aibă un venit minim necondiționat, în timp ce alții zic că persoanele sărace ar trebui să aibă un venit care să le suplimenteze veniturile.
În anii '70, locuitorii din micul oraș canadian Dauphin au participat la un experiment. Pentru o scurtă perioadă de timp, toți oamenii au primit un venit minim garantat. Evelyn Forget, economist la University of Manitoba, a ajuns la câteva concluzii cu privire la rezultate – sărăcia a dispărut, rata de absolvire a liceului a crescut, iar rata de spitalizare a scăzut. Așadar, cu un astfel de program, valorile comunității încep să se schimbe.
Există și argumente puternice împotriva veniturilor minime sau veniturile de bază. Pe de-o parte costurile, pe de altă parte crearea unui factor masiv de descurajare pentru a munci. Cu toate acestea, unii experți susțin că aceste efecte sunt mai mici decât ar putea crede cineva. Acel venit minim este necesar pentru a supraviețui, nu pentru a trăi bine. Programul ar putea pune capăt sărăciei, fără a crea o națiune de oameni leneși.
Aceste discuții vor rămâne – cel mai probabil – niște dezbateri pur simbolice. Ar fi vorba despre eforturi susținute pentru punerea ideii în practică, scrie Nytimes.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News