Salariile românilor din Italia care reușesc să pună deoparte chiar și o mie de euro: "Școala se plătește singură, din alocație"
Peste un milion de români au ales să părăsească România și să se stabilească, temporar sau definitiv, în Italia.
În anul 2023, românii reprezentau 23% din cetățenii străini ai Italiei. Însă astăzi vom discuta despre alte numere - salarii, mai exact. Am vorbit cu mai mulți români stabiliți în partea de Nord a Italiei despre salariul pe care îl încasează la finalul lunii, dar și despre modul în care și-l gestionează în așa fel încât să poată face și economii.
Poliana Naghi este director tehnic la o firmă de servicii funerare. Salariul net lunar este de 2200 euro, iar calculele ei lunare sunt precise, în așa fel încât atât ea, cât și băiatul ei de 15 ani să nu ducă lipsă de nimic.
"Facturile la gaz și lumină, pentru două luni, ajung undeva la 400 de euro - depinde de sezon - iarna sunt mai mari. Ne-am cumpărat o casă în urmă cu trei ani, e destul de mare, circa 110 metri pătrați. Rata lunară este de 470 de euro, cu 30 de euro mai puțin față de apartamentul unde stăteam cu chirie în trecut, iar pe lângă faptul că suprafața e mai mare, apartamentul pe care l-am cumpărat a venit la pachet și cu o grădină în spatele blocului. Un lucru extraordinar, nu mai cumpărăm legume, ci le cultivăm noi", ne spune Poliana.
Cheltuielile săptămânale se ridică la aproximativ 80 de euro, depășind lunar, cu puțin, suma de 300 de euro. Pentru combustibil scoate din buzunar 150 euro, iar educația copilului costă mai puțin decât alocația pe care o primește de la stat.
"Băiatul meu este sportiv, joacă fotbal, iar pentru deplasări și antrenamente cheltuim cam 150 de euro în fiecare lună. Alocația este de 180 de euro, deci "se plătesc singure" dacă pot spune așa", a declarat Poliana.
Așadar, dacă tragem linie, o mamă cu un copil cheltuie în jur de 1320 de euro. Mai rămân 880 de euro care vor fi cheltuiți pe haine și alte lucruri necesare vieții de zi cu zi, iar o parte dintre ei sunt puși în contul de economii.
Pe de altă parte, cheltuielile pentru o familie de 3 persoane se schimbă. Laura și Dănuț au împreună un băiat, ea este funcționar administrativ și încasează 1600 de euro la finalul lunii, în timp ce el este tinichigiu auto cu un salariu de 1800 de euro.
Rata la casă este de 700 de euro, plus - minus, pentru că au optat pentru un credit cu o dobândă variabilă. Cheltuielile pentru mâncare depășesc 400 de euro, însă apartamentul este mai mic decât cel al Polianei, astfel încât facturile de energie electrică și gaz ajung la doar 200 de euro. Pentru benzină vor scoate lunar din buzunare suma de 300 de euro. La fel ca în primul caz, costurile pentru antrenamentele și școala copilului se ridică la 150 de euro, cu o alocație egală - 180 de euro.
În acest caz, cheltuielile se ridică la 1600 de euro, însă vorbim despre două salarii, nu unul. În buzunarul familiei rămâne, la finalul lunii, suma de 1800 de euro - atât pentru cheltuieli ulterioare neprevăzute ori pentru mici plăceri, cât și pentru a economisi.
Radu locuiește singur, este barman și câștigă lunar 1350 de euro. Chiria este de 300 de euro - asta pentru că locuiește într-un apartament de-al unui cunoscut, altfel prețul chiriei ar fi fost mai mare de 500 de euro, pentru că "astea sunt prețurile pieței".
"Mă descurc binișor, nu mă pot plânge, însă noi, tinerii, avem tendința de a cheltui mai mult. Ieșim mai des în oraș, preferăm să mâncăm la restaurant ori să comandăm, deci cheltuielile sunt mai mari decât salariul, iar momentan nu reușesc să pun bani deoparte. Cu timpul voi face asta, bineînțeles, dar acum sunt mulțumit cu stilul meu de viață chiar dacă nu-mi ajung banii", a spus Radu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News