Salariile din învățământ vor fi majorate cu 10% din 1 ianuarie 2023
Salariile din Educație vor fi majorate cu 10% în anul 2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat marți de Ministerul de Finanțe, înainte de vacanța de Ziua Națională. Proiectul prevede creșterea cu 10% a salariilor în întreg sectorul angajaților la stat.
Documentul prevede prorogările, abrogările sau amânările pe care Guvernul le va face înainte de adoptarea bugetului pentru a evita cheltuieli cu impact bugetar mare, informează Edupedu. În urmă cu exact o lună ministrul Educației Ligia Deca declara că se discută creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2023, dar că procentul de majorare este încă în discuție. Cu toate acestea nicio altă declarație nu a mai fost făcută pe acest subiect de vreun alt oficial guvernamental sau de către sindicatele din învățământ.
Salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar majorarea a fost succesiv amânată de Guvernele Orban și Cîțu, iar anul trecut Guvernul Ciucă a aprobat două creșteri de câte 4 procente. Proiectul de ordonanță de urgență pus acum în dezbatere arată creșterea acestor salarii în învățământ, ca și în celelalte sectoare bugetare.
Proiectul prevede că „prin derogare de la prevederile alin. (2) al art. 12 din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare cu 2.500 lei”.
Asta înseamnă că toți angajații din sistemul bugetar, inclusiv cei din învățământ, vor avea 10% în plus la salariul de bază pe care îl au în prezent, dar nu mai mult decât grilele de salarizare prevăzute de Legea 153 din 2017.
Ce salarii de bază au profesorii, pe fiecare funcție și grad didactic, potrivit grilei de salarizare din Legea 153/2017
Salariul de bază, brut, al unui profesor ajunge la 5.500 de lei pe lună de la 1 ianuarie 2023, în funcție de vechimea în muncă și gradul didactic al acestuia, dacă Guvernul ar aproba majorarea de 10% și cadrul didactic respectiv ar ajunge astfel la suma prevăzută de grila de salarizare din lege.
În 2020 creșterea salariilor a fost blocată de Guvernul Orban, salariile în Învățământ fiind blocate. În acel moment Ministerul Educației arăta într-un document oficial că până la sumele prevăzute în grila de salarizare din Legea 153 ar mai fi, în medie, 16%. În 2021 a fost din nou o înghețare a lefurilor cadrelor didactice și personalului din învățământ, după care în 2022 au fost două creșteri de câte aprox. 4 procente – în ianuarie și august. Sindicatele arătau că ar mai fi nevoie de încă 8% pentru a ajunge la grila prevăzută de legea salarizării.
Astfel, creșterea de 10 procente prevăzută de proiect ar fi, pentru profesori, în medie de 8%, pentru că sumele nu ar putea depăși salariile de bază din grila de salarizare, după cum se arată în același proiect.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News