Salarii polițiști. Christian Ciocan, mesaj în forță privind protestele după acuzele la adresa lui Vela
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Marcel Vela, foto cont personal Facebook
Marcel Vela, foto cont personal Facebook
În presă au apărut informații potrivit cărora sindicatele din poliție se pregătesc de proteste întrucât există îngrijoări că MAI și ministrul Vela nu vor respecta drepturile salariale.

Christian Ciocan, director de comunicare al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România, care face parte din Blocul Național Sindical, a declarat pentru DC News că Federația a analizat proiectele de pe ordinea de zi din ședința de dialog social a MAI iar aceste proiecte vin să pună într-o nouă lumină vechile proiecte de norme metodologice, întrucât și până acum polițiștii și-au primit drepturile salariale.

Ciocan îi liniștește pe polițiști și spune că Federația nu se pregătește de proteste

„Considerăm ca oportune aceste proiecte pe acte normative. În aceste condiții nu există probleme față de noile măsuri care se vor a fi luate. Nu anunțăm proteste pentru că nu există nicio justificare pentru anunțarea unor proteste în condițiile în care proiectele reglementează același domeniu care a mai fost reglementat, dar în condițiile noilor legi apărute în acest plan.

Federația Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România anunță că nu se pregătește de proteste. Am văzut în presă că ministrul Vela e acuzat că nu vrea să plătească salariile, că nu respectă decizia Înaltei Curți și a propus emiterea unei Ordonanțe de Urgență. Dar el nu poate face altceva decât să respecte decizia ÎCCJ iar în acest sens e necesară emiterea unei ordonanțe sau a unei legi organice. Nu prin simpla decizie a Înaltei Curți se plătesc sporurile care trebuie actualizate. 

În aceste condiții este absurdă acuzația. Ministrul Vela nu face altceva decât să pună în aplicare decizia ÎCCJ”, a precizat Ciocan.

Din acest punct de vedere, Christian Ciocan a reiterat că Federația Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România se disociază de aceste acuze apărute în spațiul public și își anunță membrii că „nu există niciun risc în acest moment iar toate aceste proiecte respectă întocmai calendarul privind salarizarea”.

Astfel, susține Ciocan, actele normative vin să pună în aplicare Hotărârile de Guvern și prevederile legislative privind salarizarea polițiștilor, drepturile care li se cuvin pe delegări și detașări.

Federația, prima care va declanșa proteste în cazul în care nu se va respecta legea

„Federația se delimitează de o poziție apărută în presă cum că ministrul Vela nu vrea să dea banii oamenilor. Dimpotrivă, ministrul nu a făcut altceva decât pe baza legii și a unei decizii a ÎCCJ să supună dialogului social aceste proiecte, tocmai ca legea să fie respectată.

Așa cum am făcut-o de fiecare dată vom fi primii care vom declanșa proteste nu doar le vom anunța dacă legea va fi încălcată”, a mai precizat Christian Ciocan care a infirmat că în acest moment legea se încalcă.

„În momentul în care calendarul va fi afectat, noi vom fi primii care vom declanșa proteste”, mai spune reprezentantul Federației.

„Îi asigurăm pe membrii Federației noastre că nu există niciun fel de risc în acest moment, că urmărim în fiecare clipă ca tot ceea ce e prevăzut de lege să fie respectat și ne disociem de alte poziții apărute în plan social. Membrii noștri pot să stea liniștiți, MAI nu a încălcat până în acest moment nicio prevedere legislativă ci a venit să pună în aplicare decizia ÎCCJ pentru a aloca banii necesari”, a conchis Ciocan.

Totodată, Federația Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România face parte pe lângă Blocul Național Sindical, din Uniunea Militarilor și Polițiștilor Mihai Viteazu, o cupolă care reunește, pentru prima oară în istorie, atât partea militară cât și de poliție a statului român.

Christian Ciocan ne-a mai declarat că și Uniunea la rândul ei a analizat această situație și transmite, atât membrilor ei cât și cât și opiniei publice faptul că „în acest moment nu există niciun motiv de îngrijorare”. Dimpotrivă, Uniunea a „monitorizat și continuă să monitorizeze activitatea ministrului Vela și reafirmă încrederea pe care i-a acrodat-o. În baza prerogativelor sale, Uniunea va fi, înainte de Federație, prima care va sesiza și alte organisme ale statului dacă un articol de lege va fi încălcat”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel