"Să îşi mai ia un pulover pe ei, dacă le e frig. Lumânări şi lanterne, în caz de blackout". Fost şef al Parlamentului german, mesaj tranşant
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 13 oct 2022, 10:35
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Wolfgang Schauble, fost preşedinte al Parlamentului german, le-a transmis cetăţenilor germani să nu se mai plângă în această iarnă, să se îmbrace mai gros şi să îşi pregătească lumânări şi lanterne pentru eventualitatea unui blackout. 

"Nu trebuie să te plângi de situaţie, trebuie să accepţi că sunt multe lucruri care se pot schimba", a transmis acesta într-un interviu pentru Bild, citat de Business Insider. El le-a transmis nemţilor să se pregătească cu "pulovere, lumânări şi lanterne în această iarnă, în eventualitatea unui blackout sau a crizei energetice". "Să îşi mai ia un pulover pe ei, dacă e frig", a mai spus acesta. 

"Dacă le sugerăm oamenilor că totul este nelimitat, facem ceva ce se cheamă supraexploatare. Oamenii au impresia că statul poate face orice. Şi asta nu e sustenabil", a mai spus Schauble. 

În Germania s-au introdus deja măsuri pentru limitarea consumului de energie. Spre exemplu, au fost interzise deja piscinele încălzite în această iarnă. 

Germania, amenințată cu dezindustrializarea din cauza majorării costurilor energetice

Prima economie a Uniunii Europene nu doar că va intra în recesiune, cu o contracţie a PIB-ului de 0,4% estimată de guvernul german, dar ea se confruntă în plus cu un risc pe termen mai lung, acela de a vedea întregi sectoare productive asfixiate de creşterea preţurilor. În urma opririi unei unităţi de producţie, cei 530 de salariaţi ai oţelăriei din Hamburg sunt în şomaj tehnic de la începutul lunii octombrie. Măsuri similare au fost luate în mai multe combinate europene ale grupului ArcelorMittal. Gazul este un element esenţial al procesului de producţie, iar factura a crescut de şapte ori faţă de perioada anterioară invaziei ruse în Ucraina, explică Uwe Braun, directorul general al combinatului siderurgic din Hamburg.

Or, în aceste condiţii devine imposibilă alimentarea unui asemenea uriaş energetic care consumă doi terawaţi oră de gaz şi un terawat oră de electricitate - echivalentul unui oraş mediu. Tot mai multe semnale de alarmă vin şi dinspre alte companii germane: producătorul de hârtie igienică Hakle şi cel de echipamente auto Dr. Schneider au intrat în insolvenţă, în timp ce producătorul de amoniac SKW Piesteritz şi-a oprit trei săptămâni producţia din cauza preţului gazelor. Trăim în prezent o criză energetică severă, care se transformă tot mai mult în criză economică, a rezumat miercuri situaţia ministrul german al economiei, Robert Habeck, care a reproşat mai multor ţări, în primul rând SUA, că vând la preţuri astronomice gazele care le înlocuiesc pe cele din Rusia. Riscul ca economia germană să piardă teren în competiţia globală creşte, confirmă lobby-ul industrial BDI. Într-o Germanie care a scăpat de valurile de dezindustrializare care au afectat Europa în ultimele decenii, industria este un pilon al prosperităţii ţării, ea încă reprezentând 22% din PIB, faţă de 13% în Franţa.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

ONU vrea o schimbare completă a sistemului energetic la nivel global

Sectorul energetic nu este doar o sursă majoră de emisii care se află la originea schimbărilor climatice, dar este şi vulnerabil la schimbările care însoţesc încălzirea planetei, subliniază într-un nou raport - dat publicităţii marţi - Organizaţia Meteorologică Mondială a ONU (OMM).

Dacă lumea nu evoluează într-un ritm mai rapid spre surse curate de energie pentru a încetini criza climatică, condiţiile meteorologice şi un stres hidric cu caracter mai extrem vor pune securitatea noastră energetică în pericol şi ar putea chiar să compromită aprovizionarea noastră cu energie regenerabilă, avertizează documentul.

'Timpul nu este de partea noastră, iar clima se schimbă sub ochii noştri', insistă şeful OMM, Petteri Taalas, într-un comunicat. 'Avem nevoie de o transformare completă a sistemului energetic mondial', subliniază el. VEZI AICI CONTINUAREA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?