Data publicării:

Să dărâmăm zidurile Parlamentului! Scrisoare deschisă către Gabriela Firea

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

Deputatul PNL, Ovidiu Raețchi, transmite o scrisoare deschisă către primarul Capitalei, Gabriela Firea, și una către consilieri generali ai municipiului București. 

Vicepreședintele PNL, inițiatorul proiectului Marea Grădină Centrală a Bucureștiului, propune să se ia încă de acum măsuri pentru dărâmarea zidurilor Palatului Parlamentului pentru ca imensul spațiu verde să devină loc de promenadă. 

Iată scrisoarea către Gabriela Firea: 

"Vă adresez această scrisoare deschisă pentru a vă propune in mod public să vă asumaţi şi să susţineţi proiectul Marii Grădini Centrale a Bucureştiului, care presupune ca zona din jurul Palatului Parlamentului să fie redată cetăţenilor prin integrarea sa într-un circuit verde care să cuprindă Casa Academiei şi Parcul Izvor. Având în vedere demersurile juridice complicate în această direcţie, dar şi necesitatea de a amenaja şi împăduri zona, este esenţial ca acest proiect să fie demarat urgent dacă dorim ca Zidurile Parlamentului să fie înlăturate concomitent cu inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului. Cu siguranţă, punerea în practică a acestei idei ar rezolva o serie de probleme pe care le are Bucureştiul la ora actuală. În primul rând, este una dintre capitalele europene cu cele mai puţine spaţii verzi pe cap de locuitor şi, în acelaşi timp, campioană la poluare, situaţie pe care sunt convins că doriţi să o remediaţi în calitatea dvs de primar general al Capitalei. Marea Grădină Centrală ar integra nu mai puţin de 35 de hectare în circuitul verde al Capitalei. Practic, aceasta ar deveni o oază verde chiar în centrul Bucureştiului. Nu în ultimul rând, acest proiect ar asigura un spaţiu semnificativ pentru evenimente culturale şi de divertisment, iar traficul nu ar mai fi blocat, aşa cum aţi declarat că vă doriţi. Atunci când aţi vorbit despre „ştrangularea” circulaţiei cu evenimentele stradale din weekend, aţi remarcat faptul că nu există suficiente spaţii pentru organizarea de concerte, de exemplu. Marea Grădină Centrală ar rezolva această problemă, pentru că spaţiul creat prin această construcţie ar fi suficient pentru a găzdui evenimente majore. 

Oriunde în Occident, Parlamentul nu este izolat de restul oraşului, ci localnicii, turiştii, se pot plimba nestingheriţi în proximitatea sa. Acest proiect este susţinut de arhitecţi renumiţi, de lideri de opinie din spaţiul public, de societatea civilă şi aplicarea sa nu ar implica mari costuri. Fostul primar general, Răzvan Sava, a susţinut acest proiect şi îmi exprim speranţa că voi găsi aceeaşi deschidere şi în ceea ce vă priveşte. 

Nu suntem in campanie electorala, deci demersul meu sau al dvs. nu poate fi suspectat că ar fi unul electoral. Aşa că vă propun, pe această cale, să lăsăm distanţele politice deoparte şi să luaţi în calcul asumarea şi punerea în practică a acestui proiect, împreună cu Consiliul General al Primăriei Bucureşti. Faptul că primarul Sectorului 5, domnul Daniel Florea, a dat dovadă de curaj şi s-a alăturat demersului meu reprezintă un model. Vă stau la dispoziţie pentru a stabili o întâlnire de lucru pentru a discuta despre Marea Grădină Centrală". 

Iată scrisoarea către consilierii generali ai Capitalei: 

"Doamnelor şi domnilor consilieri generali, Amzăr Gheorghe, Ardeleanu Mircea, Arsu Alin – Ionuţ, Artimon Marian, Bădulescu Aurelian,  Bîrdeanu Andreea Raluca,  Bujduveanu Stelian, Bumbar Marian, Catana Claudiu- Daniel, Chirică Petre, Ciceală Ana- Maria, Circa Honorius - Edward – Adrian, Ciucu Ciprian, Ciudomirov Mihai Anton, Ciurea Alexandru, Comănescu Mihai, Coţofană Liviu – Alin, Culea Marian Orlando, Dan Nicuşor Daniel, Deaconescu Cătălin – Ionuţ, Dobrev Dumitru, Doicin Cristian Vasile, Florea Ancuţa Doina, Florescu Adrian Constantin, Florescu Michaela- Tomniţa, Gâdiuţă Alexandru – Valeriu, Gherghiceanu Florentina, Grigorescu Florin, Iliescu Cătălin Lucian, Ionescu Andrei George,  Ionescu Tudor – Tim, Kansou Hazem, Mărgărit Nicolae –Sorin, Mihail Adrian Sorin, Mocanu Georgiana,  Munteanu Cristian Mihai, Neacşu Ioana Mihaela, Neacşu Lazăr, Olteanu Cristian – Marian, Pavel Marius Adrian,  Popa Simona Mariana, Prună Cristina Mădălina, Radu Ion, Rogin Marius, Sebeşan Mircea Radu,  Stănescu Dan Gheorghe,  Stroe Bogdan- Cristian, Teodor Raluca- Nicoleta,  Ţugui Matei Io n, Turcescu Robert Nicolae, Ţuţu Radu-Cristian, Vîrză Mihăiţă,  Voicu Ion Valentin, Wring Roxana – Sanda,  Zamfira Constantin Cătălin,

Problema spaţiului verde trebuie să devină una din principalele preocupări ale administraţiei locale din Bucureşti: trăim într-un oraş sufocat de trafic, de poluare şi mult prea puţine parcuri. Proiectul pe care îl susţin încă din 2015, dar care a fost lansat în spaţiul public în urmă cu mulţi ani, îşi propune să redea peste 35 de hectare de spaţiu verde bucureştenilor. Acesta presupune amenajarea şi deschiderea către public a curţii neutilizate a Parlamentului, dar şi împădurirea spaţiului din jurul Casei Academiei şi a Parcului Izvor. Marea Grădină Centrală ar putea deveni un punct de atracţie pentru turişti şi bucureşteni, dar în acelaşi timp ar putea fi locul de desfăşurare al unor evenimente culturale şi de divertisment. Investiţiile nu ar fi majore, iar proiectul beneficiază totodată de sprijinul unor prestigioşi arhitecţi, organizaţii non-guvernamentale şi lideri de opinie.

În acest cadru, şi pe fondul unor blocaje inexplicabile cu care acest proiect s-a confruntat în ultimii ani, vă solicit să sprijiniţi crearea Marii Grădini Centrale a Bucureştiului, indiferent de formaţiunea politică pe care o reprezentaţi. Cred că ar fi onorabil pentru Consiliul General al Capitalei să susţină un astfel de proiect, a cărui aplicare ar fi cu siguranţă salutată de toţi bucureştenii. Avem ocazia să dăm o nouă faţă zonei din jurul Palatului Parlamentului, cu un efort minim, care necesită doar voinţă politică şi ignorarea unor orgolii. Bucureştiul are nevoie ca de aer de un plan de extindere a spaţiului verde, în condiţiile în care construcţiile ilegale şi defrişările nepermise sunt la ordinea zilei. Cu doar 21 mp de spaţiu verde pe cap de locuitor, Marea Grădină Centrală este un proiect mai mult decât necesar pentru Capitală.

În campania electorală, candidaţii formaţiunilor politice pe care le reprezentaţi în Consiliul General au susţinut, fără excepţie, că grija faţă de spaţiul verde va fi o prioritate a mandatului lor. Este timpul să înlocuim vorbele cu faptele şi de aceea, vă cer să susţineţi acest proiect, care are nevoie de sprijinul dumneavoastră, al consilierilor generali, al primarului general, dar şi al conducerii Camerei Deputaţilor. În 2018, la centenarul Unirii, zidurile Parlamentului trebuie să dispară, într-un gest simbolic de eliminare a distanţei între aleşi şi alegători şi este important ca demersurile să fie începute acum, pentru ca acestea să fie înlăturate concomitent cu inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului. Vă stau la dispoziţie pentru prezentarea proiectului şi pentru o discuţie aplicată pe această temă". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel