Data publicării:

S-au scos bani din Fondul de Rezervă pentru salariile avocaților din oficiu! ”O problemă care afecta dreptul la apărare”

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto Min. Justiției/ Alina Gorghiu
foto Min. Justiției/ Alina Gorghiu
Alina Gorghiu a anunțat că au fost alocați bani pentru plata avocaților din oficiu. 

“Mă bucur că se rezolvă o problemă care afecta dreptul la apărare” a transmis ministra Justiției, Alina Gorghiu. Aceasta a punctat că a i-a fost ridicată problema în zece județe. Vorbim despre ”restanța plăților pentru ajutorul public judiciar acordat din oficiu din etapa urmăririi penale”. Cu alte cuvinte, avocații din oficiu nu au fost plătiți! Conform mesajului transmis de către Alina Gorghiu, era o problemă generalizată, plățile fiind datorate ”colegilor avocați din toată țara”. 

În ședința de Guvern de astăzi, a fost alocată către Ministerul Public, din Fondul de Rezervă Bugetară, aflat la dispoziția Guvernului, suma de 15,7 milioane de lei. ”Justiția trebuie să fie eficientă” spune Alina Gorghiu. 

Amintim că-n 12 octombrie, o altă hotărâre a fost aprobată în acest sens. Cu acea ocazie, a fost suplimentat bugetul Ministerului Justiției pentru ajutor public judiciar în etapa de judecată a cauzelor. 

Respectiv, dacă astăzi s-au alocat banii pentru avocați în etapa urmăririi penale, atunci s-au dat banii pentru avocați în etapa în care inculpații apar în instanță. Cu acea ocazie, s-au alocat 27 milioane pentru salariile din ultimele 4 luni.

”Aproximativ 210.000 persoane au beneficiat de ajutorul public judiciar în 2022, 1,1 % din populația României. Măsurile adoptate astăzi de Guvern sunt necesare pentru asigurarea unui act de justiție de calitate, cu respectarea tuturor garanțiilor, în beneficiul justițiabilului” a declarat Alina Gorghiu, ministra justiției. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel