S-ar fi supărat Eminescu dacă știa ce urma să se publice după moartea sa? Ascultați aici o mărturie AUDIO
Istoria și literatura, dacă sunt bine prezentate și povestite, pot fi atractive și pentru cei mai puțin interesați de aceste domenii.
Un exemplu în acest sens este emisiunea ”De Ce Citim” unde criticul literar Daniel Cristea-Enache și scriitorul Flaviu George Predescu au dialogat, sâmbătă, într-o nouă întâlnire literară transmisă în exclusivitate, în direct, la DC News.
Mihai Eminescu a fost personalitatea despre a cărei operă și biografie s-a vorbit în cadrul celei de-a opta emisiuni realizate de către cei doi literați. Lui Mihai Eminescu consacrându-i-se astfel două emisiuni.
La minutul 56, criticul literar Daniel Cristea-Enache a citit o scrisoare de-ale lui Mihai Eminescu către Veronica Micle. Este scrisă într-un registru care nu se vrea a fi literar. Este un registru al comunicării de la om la om, de la suflet la suflet, de la îndrăgostit la îndrăgostit.
”Era sensibil... Cred că s-ar fi enervat să vadă că scrisorile i-au fost publicate. Am acest sentiment... Dar este deliciul nostru și ne bucurăm. El nu știu dacă ar fi fost de acord”, a zis Flaviu Predescu.
”Când ești un mare creator, posteritatea este foarte bogată. Sunt tot felul de detectivi literari, critici sau nu, care umblă pe urmele tale. Îți scociorăsc prin toate sertarele și găsesc diferite mostre de creație, de viață obișnuită pe care le înfățișează cu mult aplomb, cu multă bucurie, ca fiind inedite. Dacă ar apărea acum o poezie inedită scrisă de Eminescu ar fi un fenomen socio-cultural. Acesta este raportul între un mare creator, posteritatea lui și publicul mereu schimbător de la generație la generație”, a completat Daniel Cristea-Enache.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News