S-a votat prag pentru abuzul în serviciu de 250.000 de lei. Bogdan Chirieac: Administrația e blocată. Pun, cu umilință, o întrebare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre introducerea pragului de 250.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, pe care Ministerul Justiției îl contestă, propunând pragul de 9.000 de lei.

Ministerul Justiției a reacționat, miercuri seară, după adoptarea de către Senat a proiectului care instituie un prag de 250.000 lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu. Conform ministerului condus de Cătălin Predoiu, nu există nicio referință concretă în deciziile Curții Constituționale a României sau în avizele Comisiei de la Veneția cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

"Pentru dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Ministerul Justiției va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei”, susțin reprezentanții Ministerului Justiției.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis și el, aseară, că susține această propunere. "În această seară, am decis să susținem propunerea Ministerului Justiției privind pragul de 9000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu. L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputaților, Gabriel Andronache, să depună acest amendament în numele Partidului Național Liberal, în vederea susținerii și adoptării lui”, a transmis Nicolae Ciucă.

Citește aici: S-a votat, în Senat, un prag pentru abuzul în serviciu: 250.000 de lei

"Cei care au condus la aceste pierderi de miliarde de euro merg la puşcărie?"

Analistul politc Bogdan Chirieac a comentat proiectul adoptat inițial de Senat.

"Înţeleg că legea are la bază o decizie a onorabilei CCR care spune că nu există abuz în serviciu fără prejudiciu. Atunci, trebuie stabilit un prejudiciu de la care intră în funcţiune organele. Sigur că pragul mi se pare absurd de ridicat, dar eu mă gândesc că nu neapărat vor să fure, cum sunt declaraţiile - "50.000 de euro poţi fura fără să păţeşti nimic". Nu! Cred că e o încercare de deblocare a administraţiei noastre care este total blocată din toate punctele de vedere. Că vorbim de fonduri europene, că vorbim de PNRR, că vorbim de investiții naţionale. Administraţia este blocată. Dacă vin cu Elon Musk de mână să fac o investiţie de 5 miliarde în România, vă asigur că nu reuşeşte să o facă mai devreme de şapte ani. Între timp, sigur că pleacă oriunde. Şi foarte mulţi investitori păţesc asta în România.

Atenţie! 50.000 de euro poate fi prejudiciul, nu şpaga. Cred că trebuie precizat foarte clar că, dacă 1 leu iei șpagă, mergi la puşcărie. 1 leu dacă ai luat șpagă, funcţionar public, mergi la puşcărie. Aşa e normal! În privinţa prejudiciului trebuie văzut.... Pun cu umilinţă o întrebare, ca simplu cetăţean... Dacă se pierd banii din PNRR sau banii din fonduri europene  - că avem de tras, anul acesta, 9 miliarde, că după aceea îi pierdem, la 31 decembrie, dar acum, pe jalonul 2, pierdem 700 de milioane, şi jalonul 3, cu pensiile speciale, pierdem 3 miliarde - cei care au condus la aceste pierderi mari, de miliarde de euro, merg la puşcărie? Vă întreb... Că e prejudiciu care depăşeşte orice limită, nu limita de 50.000 de euro, cât au pus-o onorabilii parlamentari", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3 CNN.

Întrebat dacă vor exista consecinţe în coaliţie, după ce aseară s-a revenit asupra pragului stabilit inițial, de 250.000 de lei, Ministerul Justiției venind cu propunerea de 9.000 de lei, analistul politic a spus: "Da, se va retrage proiectul de lege, cu siguranţă, şi normal ar trebui să îl stabilească, pentru a se linişti toată lumea, la 1000 de lei. Dacă, totuşi, este un prejudiciu de 1000 de lei, funcţionarul plăteşte mia de lei şi nu se începe ancheta penală care costă mult mai mult decât mia asta de lei. Şi, atunci, cu asta ai rezolvat toată problema".

- Image by Racool_studio on Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel