S-a supărat pe Macron? Și-a anulat vizita în ultimul moment
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed Al Nahyan (MBZ), care urma să fie primit marţi la Paris de preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi-a anulat vizita "din cauza unei situaţii neprevăzute", a anunţat vineri seara Palatul Elysee fără mai multe detalii, relatează AFP. 

Emmanuel Macron, care a vizitat Emiratele Arabe Unite în noiembrie 2017, urma să abordeze marţi "subiectele regionale" cu omul forte al Emiratelor Arabe Unite (EAU), aliat al Franţei şi apropiat la prinţului moştenitor saudit, Mohammad bin Salman (MBS), unul dintre actorii cheie de la Golful Persic.

În Golf, Abu Dhabi este angajat alături de Arabia Saudită în războiul din Yemen împotriva rebelilor houthi, susţinuţi de Iran, mare rival regional al Iranului.

EAU fac parte, de asemenea, din grupul de ţări care au decis să sancţioneze o altă ţară din regiune, emiratul Qatar (important investitor în Franţa), pe care îl acuză că sprijină grupări islamiste radicale şi nu se distanţează suficient de Iran.

Aliat important pentru Franța 

În Africa, Franţa se bazează pe susţinerea financiară a Emiratelor (şi Arabiei Saudite) pentru G5 Sahel, structură africană având vocaţia de a asigura securitatea şi dezvoltarea ţărilor din Sahel, ameninţate de jihadişti.

Vizita lui MBZ urma să fie "ocazia de a aprofunda parteneriatul strategic dintre ţările noastre, de a întări cooperarea bilaterală în domeniul politic, economic, cultural şi al educaţiei şi de a aborda subiectele regionale cu obiectivul de a acţiona împreună pentru pace şi stabilitate în Orientul Mijlociu şi Africa", anunţase Palatul Elysee înainte de anularea acestei vizite.

EAU, reunind diferite emirate din Golf a căror capitală este Abu Dhabi, sunt unul dintre principalii clienţi pentru materialul militar francez şi un aliat strategic al Parisului, care deţine o bază aeriană la Abu Dhabi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel