Data actualizării:
Data publicării:

S-a rupt prietenia între Beijing și Kremlin? Absența lui Xi Jinping de la propriul discurs din cadrul BRICS stârnește rumoare

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Liderul chinez Xi Jinping a omis marți, în mod neașteptat, prezența la un forum de afaceri al grupului economic BRICS din Africa de Sud, trimițându-și ministrul Comerțului, în schimb, să țină un discurs înflăcărat în numele său, care a condamnat hegemonia SUA.

Xi, care a sosit luni la Johannesburg pentru summitul anual BRICS al marilor economii emergente, avea programat să susțină un discurs la forumul său de afaceri marți după-amiază, alături de lideri din India, Brazilia și Africa de Sud, scrie CNN.

Însă liderul chinez nu s-a prezentat la eveniment, fără niciun anunț oficial sau explicație de la Beijing.

În schimb, declarația sa – presărată cu înțepături către Statele Unite, care au devenit o parte integrantă a discursurilor internaționale ale lui Xi – a fost citită de ministrul chinez al Comerțului Wang Wentao.

În declarație, Xi a cerut lumii să evite somnambulismul „în abisul unui nou război rece”.

Fără a menționa în mod direct SUA, declarația spune că „o țară, obsedată să-și mențină hegemonia, a făcut tot posibilul pentru a paraliza piețele emergente și țările în curs de dezvoltare”.

„Oricine se dezvoltă rapid, devine ținta ei de izolare. Oricine ajunge din urmă, devine ținta ei de obstrucție. Dar acest lucru este inutil”, a adăugat acesta.

Xi a fost singurul lider BRICS care nu a participat la forumul de afaceri. Chiar și președintele rus Vladimir Putin, care nu a putut participa personal la summit din cauza unui mandat internațional de arestare pentru invazia brutală a Ucrainei, a rostit observații virtual.

Absența surpriză a lui Xi, remarcată de jurnaliștii la eveniment, a stârnit întrebări în rândul observatorilor pe termen lung ai politicii externe chineze.

„Este extrem de neobișnuit ca un lider chinez să apară într-o țară care găzduiește o întâlnire multilaterală – în special una în care China este profund investită, cum ar fi BRICS – și să nu se prezinte la evenimentul de deschidere”, a declarat Bonnie Glaser, directorul general al  programului Indo-Pacific din cadrul German Marshall Fund.

Brian Hart, din partea China Power Project, din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, a spus că absența lui Xi este „foarte neobișnuită”, adăugând că liderii chinezi rareori ies din scenariu la evenimente de mare profil ca acesta.

„Se pare că ceva l-a tras înapoi pe Xi de la întâlnire. Ar fi putut fi un incident de sănătate sau poate o problemă presantă care i-a cerut atenția”, a spus el. „Este posibil, de asemenea, că Xi a sărit peste eveniment din alt motiv – poate ca răspuns la evoluțiile de la summit”.

Înainte de eveniment, Xi sa întâlnit marți dimineață cu președintele sud-african Cyril Ramaphosa, în cadrul vizitei sale de stat în țară. Seara, Xi a participat la o cină găzduită de Ramaphosa, alături de liderii Braziliei și Indiei, precum și de ministrul de externe al Rusiei.

„Faptul că Xi a sărit peste discursul său la această întâlnire, dar s-a prezentat la alte angajamente înainte și după aceasta, sugerează că a existat ceva acut care l-a îndepărtat în timpul acestei ferestre. Dar în acest moment pur și simplu nu știm motivul”, a adăugat Hart.

Presa de stat chineză și diplomații nu au oferit nicio explicație pentru absența lui Xi. În schimb, „au mers chiar atât de departe încât aparent încearcă să acopere absența lui Xi”, a spus Hart.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel