Data publicării:

S-a rupt coaliția de guvernare din Islanda. Anunțul a fost făcut de premierul Benediktsson

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Premierul Bjarni Benediktsson anunță că s-a rupt coaliția de guvernare din Islanda.

Coaliţia de partide de stânga şi de dreapta aflată la putere în Islanda din noiembrie 2021 s-a destrămat duminică din cauza dezacordurilor politice persistente, a anunţat premierul islandez Bjarni Benediktsson, relatează AFP, Reuters şi dpa.

Benediktsson, liderul Partidului Independenţei (conservator), a explicat presei că punctele de vedere foarte diferite în probleme mergând de la politica externă la solicitanţii de azil şi politica energetică au alimentat în ultimele luni tensiunile din cadrul coaliţiei.

Dizolvarea parlamentului

El a precizat că luni se va întâlni cu şefa statului, Halla Tomasdottir, pentru a-i propune dizolvarea parlamentului şi convocarea de alegeri legislative în noiembrie.

Alegerile trebuie să aibă loc în cel mult 45 de zile de la anunțarea dizolvării parlamentului, conform postului public de televiziune islandez RUV, citat de Reuters.

Coaliţia este formată din Partidul Independenţei, mişcarea de Stânga-Verzii şi Partidul Progresist (centru-dreapta).

Benediktsson este premier din aprilie a.c., după demisia predecesoarei sale, Katrin Jakobsdottir, pentru a candida, fără succes, la preşedinţie, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel