Data publicării:
"S-a prăpădit cu zile". Edward Sava, amintiri cu tatăl lui: Din păcate, mă lăsa întotdeauna să fac ce vreau
Edward Sava a readus în prezent câteva amintiri legate de tatăl lui, Iosif Sava.
"Tata, dacă îl lăsai, era extrem de concentrat asupra lucrului pe care îl făcea el. În privința mea, poate că din păcate, mă lăsa întotdeauna să fac ce vreau. Îmi mai dădea un sfat, una, alta, dar m-a lăsat în pace să fac ce vreau eu. Nu știu dacă asta a fost bine sau a fost rău, dar era absolut concentrat asupra muncii lui, care era viața lui, de fapt. Îți spun, cum am spus, că studia tot timpul, și citea tot timpul, și altceva nu îl interesa. Nu îl interesau decât călătoriile. Îi plăcea să vadă una și alta", a spus Edward Sava, în cadrul podcastului Avangarda realizat de Ionuț Vulpescu.
"S-a prăpădit cu zile"
"S-a prăpădit cu zile, ca să zic așa. Nu din cauza unei boli incurabile, ci din cauza unei operații mecanice pe care a trebuit să o facă, după care a fost intubat, după operație, a făcut o infecție, de la care s-a chinuit o lună de zile. Și mama era la mine în America, noi am venit a doua zi după operație aici, dar nu am mai apucat să vorbim cu el. S-a chinuit o lună, a făcut o infecție îngrozitoare, dobândită din spital de la aparatul de oxigen. Sigur că ar mai fi avut multe de făcut și de spus. Dar asta e, soarta. Se chema biocen sau ceva similar, microbul pe care l-a luat din spital. Dar se întâmplă, nu e o chestiune singulară în România. Se întâmplă. Sunt microbi de spital, foarte puternici, care nu pot fi dovediți, de niciun fel, cu antibiotice", a mărturisit Edward Sava.
25 de ani de la moartea lui Iosif Sava
Se împlinesc 25 de ani de la moartea lui Iosif Sava, o personalitate enciclopedică, ale cărui Serate Muzicale TV au fost, poate, cea mai sinceră și durabilă legătură a generațiilor trecute cu muzica clasică. Tot el ne-a dat Invitațiile Euterpei, Muzica și spectacolul lumii și cele mai bune interviuri cu personalități culturale, în timpuri în care podcasturile erau o glumă.
Deși educat în spiritul muzicii, familia Sava a ales pentru Edward calea informaticii și ani mai târziu, fiica lui și nepoata soților Marghit și Iosif Sava, a păstrat calea disciplinelor reale, pentru o carieră în SUA în cognitive neuroscience.
Edward Sava Trăiește la New York de imediat după Revoluție și este principala noastră legătură, în lumea cronicilor culturale, cu fenomenele musicalurilor, spectacolelor de operă și teatrelor americane. Îl puteți citi în România literară, pentru o cronică clasică fabuloasă. Însă duminică, la prânz, îl puteți asculta într-o ediție inedită despre pasiune, muzică și sacrificiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News