S-a inventat injecția contraceptivă pentru pisici
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Pisicile vor putea fi sterilizate printr-o simplă injecţie care va fi disponibilă, în următorii ani, în cabinetele veterinare.

Se estimează că dintre cele aproximativ 600 de milioane de pisici domestice care există în lume, doar 20% au familii şi stăpâni. În prezent, sterilizarea pe cale chirurgicală este principala metodă pentru menținerea sub control a populației feline, o măsură necesară în condițiile în care pisicile care ajung în adăposturi sunt eutanasiate în masă, ceea ce ridică întrebări de natură etică. Însă castrarea necesită medici veterinari cu experiență, instrumente și medicamente speciale, îngrijire postoperatorie, așadar, este mai greu de aplicat cu succes când sunt vizate milioane de pisici.

Este şi motivul pentru care un grup de cercetători americani a lucrat la o metodă mult mai eficientă: injecții contraceptive pe termen lung pentru feline. Potrivit CNN, totul a început cu o descoperire făcută de David Pépin, profesor asociat la Harvard Medical School, și colegii săi în timp ce studiau un hormon prezent în foliculii ovarieni. Atunci când au injectat un șoarece femelă cu gena care produce acest hormon, ei au observat că activitatea ovariană s-a oprit și animalul a devenit complet infertil.

La scurt timp după încheierea primelor teste în laborator, cercetătorii au aflat despre un ONG din Los Angeles care sprijină dezvoltarea de metode contraceptive nechirurgicale pentru câini și pisici și au aplicat metoda lor pe mai multe pisici. Testele de urină au continuat să indice un nivel ridicat al hormonului în cauză și niciuna dintre pisicile tratate nu a rămas gestantă în urma contactului cu masculi.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că noua metodă de injectare a materialului contraceptiv nu alterează ADN-ul animalelor, iar asta nu poate fi decât îmbucurător. Se crede, totuşi, că va fi nevoie cel mai probabil de câțiva ani buni pentru ca procedura să obțină toate aprobările necesare iar soluțiile injectabile să fie fabricate înainte de a fi disponibile în cabinetele veterinare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel