S-a inventat implantul care te ajută să navighezi pe internet doar cu puterea minţii
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Un implant mai subțire decât firul de păr ar putea face posibilă navigarea pe internet fără acces la un dispozitiv fizic.

Oamenii de știință au inventat un implant care-ți permite să folosești social media doar cu ajutorul minții! Microcipul experimental a fost creat pentru a le sări în ajutor pacienților paralizați sau muți, care suferă din cauza paraliziei și care nu-și pot folosi membrele superioare pentru a comunica prin intermediul unui calculator.

Potrivit IFL Science, dispozitivul mai subțire decât un fir de păr le permite celor sănătoși să intre pe Facebook, Instagram ori TikTok doar cu ajutorul minții. Acest implant se deosebește pe cel creat de compania lui Elon Musk, pentru simplul motiv că procedura este mai puțin invazivă, iar implantul este amplasat la suprafața creierului, nu în țesut.

Implantul experimental se numește Interfața Corticală Strat 7 (Layer 7 Cortical Interface) și este o fâșie flexibilă, creată dintr-un material care se asemănă cu o bandă scotch. Banda respectivă este prevăzută cu electrozi și are o grosime extrem de mică – însumând a cincea parte a firului de păr uman. Mărimea ei milimetrică este un avantaj major, având în vedere că, astfel, nu afectează în niciun fel țesutul.

Pentru a insera implantul, chirurgii fac o mică incizie în craniu și apoi strecoară implantul în locul marcat. Michael Mager, directorul Precision, compania care a creat implantul, a dezvăluit într-o discuție purtată la CNBC, că tăietura este mai mică de un milimetru în adâncime, acest lucru însemnând că pacientul nici măcar nu trebuie ras pe cap pentru a-i fi băgat implantul. „Cred că este un mare avantaj în comparație cu toate tehnologiile care presupun înlăturarea unei porțiuni semnificative din craniu, operație care durează mult și dă naștere unui risc crescut de apariție a infecției. În plus, n-am întâlnit niciodată pe nimeni care să-și dorească să-i fie făcută o gaură în cap!”, a declarat acesta.

Cum funcționează un astfel de implant pe creier

Pur și simplu, colectează semnalele emise de creier și le interpretează, după care dă comenzi unei mașinării conectate la acel semnal emis de creier. Oamenii de știință pot adăuga, cu ușurință, un număr mai mare de electrozi pe acea bandă, iar acest lucru ar face posibilă tratarea altor boli neurologice. De precizat că implantul poate fi scos oricând, dacă pacientul se răzgândește. Implantul a fost un succes real în cauzul animalelor pe care a fost testat, reușind să decodifice semnalele emise de creier. Compania Precision speră să obțină permisiunea de-a începe testarea unui asemenea implant pe oameni, în lunile care urmează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel