S-a întâmplat astăzi - 1 mai. Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Astăzi, pe 1 mai, sărbătorim aniversarea unor momente definitorii din secolele XX și XXI, care au lăsat amprente adânci în memoria colectivă a omenirii.

1931 - Clădirea Empire State de 102 etaje din New York, la acea vreme cea mai înaltă clădire din lume, a fost deschisă oficial.

1937 - Pictorul spaniol Pablo Picasso a realizat prima schiță a capodoperei sale „Guernica”, la cinci zile după ce orașul basc fusese bombardat în războiul civil spaniol.

1945 - Șeful propagandei naz*ste Joseph Goebbels s-a sinucis în buncărul său din Berlin.

1960 - Uniunea Sovietică a doborât un avion spion american U-2 pilotat de Francis Gary Powers. A fost închis pentru spionaj înainte de a fi inclus într-un schimb de spioni Est-Vest în februarie 1962.

1993 - Fostul prim-ministru socialist francez Pierre Beregovoy a murit după ce s-a împușcat.

1994 - Brazilianul Ayrton Senna, de trei ori campion mondial la Formula 1, a murit în urma unui accident de mare viteză în Marele Premiu din San Marino.

1999 - Cadavrul alpinistului britanic George Mallory a fost găsit pe Muntele Everest, la aproape 75 de ani după ce acesta a dispărut împreună cu Andrew Irvine în timp ce încerca să facă prima ascensiune a muntelui.

2001 - Președintele SUA George W. Bush a cerut înlocuirea tratatului antirachetă antibalistic din 1972 cu Moscova pentru a face loc noului plan de apărare antirachetă al Statelor Unite.

2004 - Steagurile a 10 noi membri ai Uniunii Europene au fost arborate ceremonial la Bruxelles pentru a marca expansiunea istorică a blocului către est.

2006 - Președintele Evo Morales a ordonat armatei să ocupe zăcămintele de gaze naturale ale Boliviei după ce a naționalizat industria și a amenințat cu expulzarea companiilor străine care nu recunosc controlul statului.

2011 – Papa Ioan Paul al II-lea este beatificat de succesorul său Papa Benedict al XVI-lea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel