S-a încheiat criza de medicamente din farmacii. Medicul Rodica Tănăsescu: Se merge pe principiul „lasă să am în casă; un litru de ulei, un kilogram de făină și câteva antibiotice”
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Medicul Primar în Medicina de Familie, Rodica Tănăsescu, a vorbit despre cauzele care au dus la criza de medicamente care s-a făcut resimțită în farmaciile din toată țara, săptămânile trecute. Acum, din fericire, criza simptomaticelor s-a încheiat.  

Aceasta a explicat că principalii vinovați pentru situație sunt oamenii care merg să cumpere medicamente fără rețetă, dar și farmaciștii care le eliberează în unele cazuri și antibiotice, în aceste condiții.

„A fost o oarecare criză, adică au lipsit anumite simptomatice la care au existat înlocuitori cu aceleași substanțe active. Momentul a fost depășit, mai greu a fost cu antibioticele pentru că au lipsit din greșeala populației. Nu știu cum sau în ce fel au reușit să își cumpere antibiotice, pentru că nu ar trebui să li se permită asta fără recomandare medicală. Se merge pe principiul „lasă să am în casă; un litru de ulei, un kilogram de făină și câteva antibiotice”. Exact această abordare ne-a adus în zona culorii grena a Europei în privința rezistenței la antibiotice”, a declarat dr. Rodica Tănăsescu.

În ceea ce privește simptomaticele, există și medicamente multi-simptom care tratează febra, dar și durerile musculare, tusea, nasul înfundat și așa mai departe. Ele trebuie folosite mereu după ce vorbești cu medicul, pentru că un pacient cu o boală cardiovasculară severă nu va putea lua medicamente multi-simptom în cantitate mare, fără a se pune în pericol. Deci trebuie să se vorbească cu medicul. Nu e greu, răspundem la telefon, ne vedem pacienții. Purtăm măști, dar ne vedem pacienții, nu e așa de greu să accesezi medicul de familie. Totul este să vrei să o faci”, a mai spus aceasta, în exclusivitate pentru DC News.

DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, Defense România, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și RadioDCNews, organizează în data de 26 ianuarie 2023, începând cu ora 11:00 dezbaterea ONLINE: ”Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi”:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel