S-a făcut primul transplant de ureche imprimată 3D. Are în compoziţie celulele pacientului
Prima ureche realizată cu ajutorul unei imprimante 3D şi compusă chiar din celulele pacientei a fost transplantată, în premieră, în New York.
O echipă de chirurgi din New York a transplantat unei femei de 20 de ani o ureche tipărită 3D realizată din țesut viu, în cadrul unei proceduri revoluționare. Implantul, numit AuriNovo, a fost construit din propriile celule ale femeii, relatează New York Times. Pacienta s-a născut cu tulburarea congenitală numită microtia, care a cauzat o ureche dreaptă diformă. În luna martie, femeia a primit un implant de laborator, imprimat 3D, al unei urechi drepte create din celule prelevate de la urechea sa stângă. Urechea "crescută" în laborator a fost creată de compania de medicină regenerativă 3DBio Therapeutics. Urechea va continua să crească și să genereze țesut cartilaginos acum că a fost implantată, conferindu-i pacientei un aspect firesc și senzația de organ natural.
Alţi 11 pacienţi vor primi "urechi 3D" până în 2028
3DBio Therapeutics a anunțat rezultatele operației de reconstrucție într-un comunicat publicat luna aceasta. De asemenea, compania a demarat un test clinic, care ar trebui să se încheie în 2028, cu 11 pacienți cu microtie care vor primi implanturi imprimate 3D. Studiul clinic va urmări compatibilitatea urechii și funcțiile acesteia pe termen lung. În unele cazuri, organele transplantate sunt respinse de sistemul imunitar al organismului ca obiecte străine, generând complicații. Oficialii 3DBio Therapeutics speră că această respingere nu se va întâmpla, deoarece implanturile sunt realizate din celulele pacienților.
În trecut, și alte companii au folosit tehnologia de imprimare 3D pentru a produce membre protetice personalizate din materiale plastice și materiale ușoare. Cu toate acestea, urechea este primul exemplu cunoscut de implant 3D realizat din țesut viu. AuriNovo, urechea imprimată 3D, este specifică pacientului și este destinată a fi utilizată pentru reconstrucția chirurgicală la oamenii născuți cu microtie, potrivit unui comunicat. Afecțiunea face ca una sau ambele urechi să fie subdezvoltate sau să lipsească în totalitate. Pacienții cu microtie pot avea urechi noi realizate din silicon sau chiar din grefe de coaste, unde chirurgii trebuie să răzuiască bucăți de cartilaj din cutia toracică a pacientului și apoi să le sculpteze în forma aproximativă a unei urechi.
Urechea artificială conţine celule de cartilaj recoltate de la pacient
3DBio Therapeutics folosește în schimb un proces experimental prin care se ia o biopsie de la urechea existentă a pacientului și se recoltează celule de cartilaj. Celulele sunt apoi cultivate într-un laborator până când se acumulează suficiente celule pentru a fi folosite ca material fizic de imprimare, precum cerneala pe o pagină, pentru forma unică a urechii unui pacient. Cercetătorii au construit mai întâi un model computerizat 3D pe baza unei scanări a urechii stângi a femeii. Apoi, au cultivat celule din urechea stângă și le-au pus în „bioink”, un material oarecum gelatinos făcut din colagen și care imită arhitectura 3D a spațiului dintre celule. Apoi, imprimanta a depus cerneala de colagen strat cu strat în forma urechii drepte a pacientei, o copie exactă a urechii stângi, întoarsă „pe dos” (în simetrie). Odată ce urechea a fost imprimată, peste ea a fost așezat un strat protector biodegradabil, după care a fost depozitată la rece și trimisă medicilor. Medicii au implantat apoi urechea sub pielea pacientei, notează Incredibilia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News