Data publicării:

S-a distanțat China de Rusia? Cristian Diaconescu explică de ce situația este extrem de complicată / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Cristian Diaconescu, ministru al Justiției în Guvernul Adrian Năstase și ministru de Externe în Guvernul Emil Boc, a fost invitat la emisiunea „Ce Se Întâmplă“, de la DC News, unde a vorbit despre relația pe care o are China cu Rusia și SUA. 

În ultima perioadă, prin declarațiile pe care le fac oficialii chinezi, China pare să se distanțeze de Rusia, însă Cristian Diaconescu susține că aceasta nu este o schimbare esențială, ci e doar ceva de parcurs.

„Cum joacă China în acest moment? Am simțit parcă, ultima oară, o declarație care cumva a fost apreciată și de Statele Unite. S-a distanțat China de Rusia cumva?”, a întrebat Răzvan Dumitrescu.

„Este un joc de parcurs în etape. A mai avut declarații foarte interesante președintele Chinei legate de folosirea armei nucleare spunând că așa cum este în strategia națională de securitate a Chinei, adică statul chinez niciodată nu va folosi primul arma nucleară, îndeamnă celelalte state să gândească la fel. Mesajul era clar și direct.

În acest moment, prin blocarea Acordului de export de cereale pe coridoarele umanitare din Marea Neagră, primul stat afectat este China, așa că gestica Federației Ruse probabil că nu este neapărat digerabilă la Beijing, dar ideea că s-ar fi depărtat China, dincolo de politicile de până acum, nu cred că e o schimbare fundamentală, e ceva de parcurs.", a spus Cristian Diaconescu.

„Adică nu e o schimbare fundamentală, e mai mult o nuanță diplomatică care ar putea să fie percepută ca un avertisment de viitor, termen mediu, lung.”, a completat Răzvan Dumitrescu.

„Situația este extrem de complicată”

 

„Rivalitatea sistemică între SUA și China va mai dura zeci de ani de acum înainte. SUA în zona indo-pacifică nu are dificultăți cu comportamentul Chinei numai în ceea ce privește spațiul Mării Chinei de Sud. În acest moment, sunt alerte pe care le primește în special de la Japonia, Washington-ul, legat de o definiție pe care japonezii o spun clar: „Care este poziționarea Statelor Unite și a comunității internaționale în condițiile în care un stat nuclear amenință un alt stat care nu are armă nucleară, iar respectivul stat amenințat nu este membru al NATO?” Americanii încă nu au dat răspuns.", a spus Cristian Diaconescu. 

„Bună întrebare, iar statul ăla stă pe niște insule.”, a adăugat Răzvan Dumitrescu.

„Situația este extrem de complicată. China nu a dat vreun semnal că ar replica modelul Federației Ruse privind Ucraina, în ceea ce privește Taiwanul.", a spus Cristian Diaconescu la emisiunea „Ce Se Întâmplă“, de la DC News.

 

Youtube video image

VEZI ȘI: Rusia nu a renunțat la cererile dinainte de război. Diaconescu, despre discuțiile care ar putea avea loc în septembrie: Ne privește direct, imediat și grav! https://www.dcnews.ro/rusia-nu-a-renuntat-la-cererile-dinainte-de-razboi-diaconescu-despre-discutiile-care-ar-putea-avea-loc-in-septembrie-ne-priveste-direct-imediat-si-grav_925883.html 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel