S-a descoperit tratamentul pentru dependența de jocuri și de internet
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Dependenţa de jocuri video poate fi tratată / Pxhere
Dependenţa de jocuri video poate fi tratată / Pxhere
Dependența de jocuri video sau de internet este acum recunoscută ca boală de Organizația Mondială a Sănătății, adolescenții fiind deosebit de expuși riscului. Din fericire, cercetătorii au găsit şi un leac.

Potrivit Science Alert, folosind o abordare de terapie cognitiv-comportamentală numită PROTECT, s-a înregistrat o reducere a severității simptomelor atât în cazul tulburărilor legate de jocuri, cât și al celor legate de internet. Un total de 422 de elevi de liceu din 33 de școli diferite, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, au fost implicați în studiu. Dintre aceștia, 167 au fost înscriși la un curs PROTECT, în timp ce 255 au fost folosiți ca grup de control, fără a li se oferi nicio instruire PROTECT. Au fost apoi programate sondaje de urmărire pe parcursul unui an.

Creierul dependenților de jocuri, similar cu cel al dependenților de droguri sau alcool

Cursul PROTECT este predat de psihologi calificați și constă în patru sesiuni de 90 de minute. Acesta încearcă să schimbe tiparele negative de gândire pentru a schimba comportamentul. În acest caz, au fost abordați factori de risc precum plictiseala sau anxietatea socială. După un an, cercetătorii au constatat că severitatea simptomelor tulburărilor legate de jocuri și de internet scăzuse cu 39,8% în grupul PROTECT, comparativ cu 27,7% în cazul grupului de control.

"Totuși, analizele simptomelor au arătat o creștere inițială a severității simptomelor de tulburare de joc în prima lună în grupul de intervenție PROTECT, comparativ cu o scădere a severității simptomelor în grupul de control", scriu cercetătorii. "Această reacție paradoxală ar putea fi explicată printr-o conștientizare crescută a comportamentului problematic pe internet, care a fost indusă de intervenția PROTECT". Ceea ce se întâmplă în creier în cazul acestor tipuri de dependențe este similar cu ceea ce se întâmplă în creierul persoanelor dependente de substanțe precum drogurile sau alcoolul, susțin cercetătorii în lucrarea publicată în JAMA Network Open.

Se crede că aproximativ 4,6 la sută dintre oameni suferă de o tulburare de joc, iar rata celor care suferă de tulburare de utilizare a internetului se situează în jurul valorii de 6 la sută. Având în vedere datele, aceste tulburări sunt luate în serios de comunitățile științifice și medicale, mai ales că impactul pandemiei asupra educației și izolării continuă să se facă simțit în întreaga lume, mai scrie ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel