Urmărește emisiunea live
S-a descoperit bacteria care descompune nicotina. E în stomacul şoarecilor!
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 05 dec 2022, 08:24
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Salvarea pentru fumători ar putea veni chiar de la cele mai dezagreabile rozătoare: şoarecii.

O echipă de top, formată din mai mulți cercetător de la principalele instituții din China și un cercetător din Statele Unite ale Americii, a reușit să facă o descoperire care ar putea să modifice cursul istoriei și de asemenea, să salveze multe vieți. Aceștia au reușit să izoleze din stomacul șoarecilor o bacterie care are capacitatea de a descompune nicotina. În lucrarea publicată în revista Nature cercetătorii au descris modul în care au reușit să izoleze bacteriile și mai ales cum descoperirea lor ar putea reduce incidența bolii ficatului gras la oameni.

De-a lungul timpului, cercetările au demonstrat  că fumatul este principala cauză a deceselor care pot fi prevenite din întreaga lume. Pe lângă bolile pulmonare care sunt asociate în mod clar cu fumatul, s-a mai dovedit faptul că boala ficatului gras este și ea în legătură directă cu acest viciu.

În acest nou studiu, cercetătorii au descoperit că un anumit tip de bacterie descompune nicotina în intestinele șoarecilor (cauzată de fumatul forțat) și, prin urmare, reduce probabilitatea dezvoltării bolii fiactului gras, scrie Medical Xpress. S-a descoperit că, atunci când oamenii fumează țigări, o parte din nicotină își face drum în intestin, ceea ce duce la un risc crescut dezvoltare a bolii ficatului gras, și în unele cazuri, cu cancer hepatic.

Cum a fost identificată această bacterie

În această lucrare, cercetătorii au măsurat cantitatea de nicotină care se îndreaptă spre intestin, comparând probe de scaun de la 30 de fumători și 30 de nefumători. Apoi au făcut același lucru cu șoarecii și au constatat că rezultatele sunt similare. Următorul pas a fost sterilizarea intestinelor mai multor șoareci de laborator, după care au efectuat din nou experimentul cu nicotină. Ei au descoperit că șoarecii cu intestine sterilizate aveau mai multă nicotină în sistem, ceea ce indică faptul că bacteria care descompune nicotina există în stomacurile celorlați. Apoi, prin procesul de eliminare, ei au reușit să urmărească bacteriile (Bacteroides xylanisolvens) care au fost responsabile de descompunere; acestea produceau un tip de enzimă care descompune nicotina.

Cercetările anterioare au arătat că B xylanisolven trăiește și în intestinul uman. În continuare, cercetătorii plănuiesc să studieze bacteria și enzimele pe care aceasta le produce pentru a afla dacă enzima poate fi produsă comercial și administrată fumătorilor pentru a le reduce șansele de a dezvolta boala ficatului gras și, prin extensie, cancer hepatic.

Procentul de fumători în România a crescut cu 14,9% din 2011 până în 2018. Astfel că populaţia adultă fumătoare în 2022 depăşeşte 30.7%. Statisticile spun că adolescenţíi încep să fumeze de la vârsta de 15 ani şi cel mai mult fumează persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?