S-a demonstrat! Femeile stau mai bine cu memoria decât bărbații
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
De regulă, se ştie că femeile ţin minte ce le trebuie şi nu au nevoie de liste de cumpărături, memorează uşor date de naştere şi aniversări, reţin detalii cu uşurinţă... şi iată că şi cercetătorii americani au reuşit să demonstreze asta "în acte", oficial. Deşi, fie vorba între noi, femeile, nu prea mai era nevoie.

Cine stă mai bine cu memoria? Femeia sau bărbatul? Întrebarea aduce, de multe ori, zâmbete pe buze, însă subiectul este unul cât se poate de serios şi dezbătut peste ocean şi nu numai. Testele specialiștilor arată că, în materie de memorie, femeile stau mai bine decât bărbații. 121 persoane, femei și bărbați, au făcut parte din acest studiu realizat de specialiștii americani. Cei implicați au avut vârste cuprinse între 45 și 55 de ani. Pentru a li se testa memoria, participanților li s-a cerut să rețină anumite șiruri de cuvinte așezate într-o anumită ordine sau să asocieze fețele unor persoane publice cu fețele lor. La toate acestea, femeile s-au dovedit mai perceptive decât bărbații.

Femeile care se află la pre-menopauză au cea mai bună ţinere de minte

Un alt studiu recent, care a fost publicat în revista "The North American Menopause Society", realizat pe 212 bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 45 şi 55 de ani, a analizat memoria episodică, prelucrarea semantică şi estimarea inteligenţei verbale prin testarea cognitivă. Conform rezultatelor, femeile tind să se descurce mai bine decât bărbaţii în ceea ce priveşte amintirile legate de anumite evenimente, dar mai puţin cu privire la momentul când s-a întâmplat. Cercetătorii au constatat că femeile care se află la pre-menopauză depăşesc performanţele femeilor aflate la menopauză în ceea ce priveşte memoria şi exactitatea anumitor fapte petrecute în trecut. În schimb, la bărbaţi, partea de creier răspunzătoare de amintiri se micşorează între 20 şi 40 de ani, conform unui alt studiu citat de Daily Mail.

Cercetătorii amintesc de faptul că femeile au o memorie mai bună şi datorită faptului că îmbină responsabilităţile de acasă cu cele de la serviciu, făcând toată viaţa un continuu exerciţiu pentru creier. Fie că sunt la serviciu sau acasă, mereu se gândesc la sarcinile pe care trebuie să le rezolve, ce fac ceilalţi membri ai familiei sau cu ce se îmbracă în următoarea zi. Totodată, femeile "pun suflet" şi emoţie în tot ceea ce fac. Psihologii numesc aceste puncte "repere de regăsire". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel