S-a aprobat prima sinucidere asistată din Italia. Pacientul are doar 43 de ani
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Un bărbat de 43 de ani va fi primul italian care se va sinucide asistat. 

Comitetul de Etică al Autorităţii Locale de Sănătate din regiunea Marche a dat undă verde primei sinucideri asistate din Italia. Un bărbat tetraplegic în vârstă de 43 de ani este cel care va primi un medicament care îi va provoca moartea. 

Bărbatul, fost şofer de camion, a rămas imobilizat la pat în urmă cu 10 ani, după un accident rutier. Acesta are dureri cumplite, aşa că a cerut încă de anul trecut să fie ajutat să se sinucidă, pentru a i se curma suferinţa. 

„Comitetul de etică a constatat că bărbatul se încadrează în condițiile stabilite de Consiliu pentru accesul la sinucidere asistată. Rămâne să fie identificate modalitățile de implementare”, scrie La Reppublica, citată de Digi24.

După ce a citit avizul, Mario a declarat: „Mă simt ușurat, m-am eliberat de toată tensiunea acumulată de-a lungul anilor”. Îngrijit de mama sa, Mario putea să meargă în Elveția pentru sinuciderea asistată, însă a decis să lupte pentru a schimba legislația italiană.

Autoritățile, însă, au neclarități și îndoieli în privința dozei de medicament pe care urmează să o primească Mario și urmează să consulte experți.

Curtea Constituţională din Italia, decizie privind sinuciderea asistată în 2019 

 

Curtea Constituţională din Italia a decis că sinuciderea asistată poate fi considerată legală dacă sunt reunite anumite condiţii stricte: o patologie ireversibilă ce provoacă suferinţe insuportabile, consimţământul persoanei vizate şi un control al autorităţilor publice. În această ţară cu o puternică tradiţie catolică, decizia este una istorică, întrucât Codul Penal italian pedepseşte, în teorie, 'instigarea sau ajutorarea suicidului' prin pedepse cuprinse între cinci şi 12 ani de închisoare.

Cea mai înaltă instanţă italiană a fost sesizată în cazul unui lider al Partidului Radical (favorabil avorturilor şi eutanasiei), care l-a condus în 2017 în Elveţia pe un celebru DJ italian tetraplegic, pentru o sinucidere asistată. O cercetătoare de origine română, Cristina Papa, profesoară de antropologie culturală la Universitatea din Perugia, consideră că acest anunţ este în concordanţă cu societatea italiană actuală, care s-a secularizat şi îndepărtat de preceptele etice ale Bisericii Catolice şi îşi revendică dreptul de a avea ultimul cuvânt în privinţa sănătăţii sale. 'Ideea că suferinţa reprezintă o modalitate de a te apropia de Dumnezeu şi un lucru pozitiv nu mai este răspândită', a explicat specialista pentru AFP. 'Prezenţa instituţională a Bisericii a regresat, la fel ca influenţa sa asupra politicii italiene', a subliniat ea, evocând dispariţia Democraţiei Creştine, un partid dominant pe scena politică italiană până la sfârşitul anilor 1980. În plus, 'dreptul la sănătate este considerat un drept al tuturor', iar această decizie a justiţiei se înscrie în contextul contemporan al prelungirii vieţii cu ajutorul unor tehnologii de vârf, care nu existau în trecut. Încadrare legislativă exactă 'Sentinţa Curţii va obliga Parlamentul să legifereze', a adăugat Cristina Papa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel