Data publicării:

S-a aflat de ce "tușesc" copacii. Explicația științifică

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Copacii și-au pierdut din capacitatea de a absorbi CO2.

Într-un studiu recent condus de Max Lloyd, profesor asistent de cercetare în domeniul geologiei la Penn State din Statele Unite, s-a constatat că arborii se confruntă cu dificultăți în a ține pasul cu nivelurile ridicate de dioxid de carbon din atmosferă, o problemă care este amplificată de încălzirea climei, scrie Yahoo News.

Această descoperire aduce în discuție ideea că arborii ar putea juca un rol eficient în reducerea efectelor dăunătoare ale schimbărilor climatice generate de activitățile umane prin absorbția excesului de CO2. În mod normal, copacii absorb dioxidul de carbon prin procesul de fotosinteză, contribuind la diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Stres vegetal

În condițiile climatice mai calde și mai uscate, arborii au parte, ca orice organism viu, de stres și, ca răspuns la acesta, eliberează mai mult dioxid de carbon (CO2) înapoi în atmosferă. Acest proces este cunoscut sub numele de fotorespirație și are loc în principal în plantele cu metabolism C3, care includ o gamă largă de specii de copaci.

Studiile asupra țesuturilor arborilor din diverse regiuni au relevat că arborii din climatul mai cald pot elibera de două ori mai mult dioxid de carbon (CO2) decât cei din medii mai reci și umede. Cercetările indică faptul că acest fenomen poate fi declanșat de orice climat cu temperaturi medii care depășesc 20 de grade Celsius.

Pe măsură ce planeta continuă să se încălzească din cauza schimbărilor climatice, există preocupări că arborii ar putea deveni mai puțin eficienți în absorbția CO2. Această scădere a capacității de absorbție a CO2 de către arbori ar putea contribui la o creștere a nivelului gazelor cu efect de seră în atmosferă, amplificând îngrijorările legate de schimbările climatice.

Pentru a înțelege evoluția acestui proces de-a lungul a mii sau milioane de ani, cercetătorii au în plan să studieze mostre de lemn fosilizat. Analizând viața vegetală din trecut, ei speră să obțină informații despre capacitatea organismelor fotosintetice de a absorbi dioxid de carbon (CO2) în trecut și despre modul în care această capacitate ar putea să se schimbe în viitor.

Max Lloyd subliniază importanța privirii în trecut pentru a înțelege mai bine viitorul nostru și modul în care schimbările climatice ar putea afecta ecosistemele planetei. Această cercetare subliniază relația complexă dintre plante și climă și avertizează cu privire la consecințele potențiale în cazul în care arborii nu vor fi capabili să compenseze efectele încălzirii globale cauzate de activitatea umană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel