Data actualizării:
Data publicării:

S-a aflat care e una dintre cele mai longevive păsări! Cât poate trăi doar pe un anumit continent - Foto în articol

Autor: Andrei Itu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Captură de ecran / Foto: Video Youtube Guardian Australia
Captură de ecran / Foto: Video Youtube Guardian Australia

Una dintre cele mai longevive specii de păsări din lume poate trăi 35 de ani și nu oriunde!

Citește și - Oraș invadat de mii de papagali: defrișările forțează păsările să caute adăpost în zonele urbane / VIDEO

Este vorba despre o specie de papagal pe cale de dispariţie, care trăieşte doar în sud-vestul Australiei. Aceasta se numără printre cele mai longevive specii de păsări din lume, conform unui studiu publicat joi, transmite agenţia Xinhua.

Cercetarea, publicată în jurnalul Pacific Conservation Biology, a constatat că papagalul lui Carnaby poate trăi 35 de ani în sălbăticie. Papagalul lui Carnaby este o specie de papagal negru, mare, endemic pentru sud-vestul statului Australia de Vest. A fost recunoscut oficial ca specie în pericol de dispariţie în 1999.

Cum arată o astfel de specie de papagal:

O echipă de oameni de ştiinţă de la Departamentul pentru Biodiversitate, Conservare şi Atracţii din Australia de Vest a analizat opt păsări sălbatice vii, cinci femele şi trei masculi, şi a constatat că vârsta lor varia între 21 şi 35 de ani. Această constatare plasează specia în primele 2% dintre toate păsările sălbatice din lume în ceea ce priveşte longevitatea.

Când a fost fotografiată cea mai vârstnică pasăre

Cea mai vârstnică pasăre, un mascul, a fost fotografiată de cercetători în 2021 şi identificată cu ajutorul unei brăţări de picior care i-a fost montată în noiembrie 1986. "A fost pentru prima dată când papagalul a fost observat după sezonul de reproducere din 1986, când a zburat dintr-un cuib, la 5,7 kilometri de locul în care a fost fotografiat", se arată în studiu.

"Data estimată a ecloziunii sale a fost 24 septembrie 1986 şi avea 35 de ani când a fost fotografiat. Acesta este cel mai bătrân papagal Carnaby în viaţă înregistrat în sălbăticie", se menţionează în studiu. La momentul la care au fost fotografiate de cercetători, toate cele opt păsări studiate încă erau capabile să se reproducă. Exemplarul de 35 de ani se îndepărtase cel mai mult de locul său natal, ceilalţi şapte rămânând pe o rază de 2,5 kilometri de cuibul în care eclozaseră.

Ce arată aceste descoperiri

Cercetătorii au declarat că aceste rezultate demonstrează că eforturile de conservare a speciei ar trebui să se concentreze asupra adulţilor vârstnici, dar şi a puilor. Specialiştii au afirmat că, pentru supravieţuirea speciei, este important ca adulţii să ducă o viaţă lungă şi să continue să se reproducă.

Papagalul lui Carnaby are o rată scăzută de reproducere, femelele depunând de obicei doar două ouă în fiecare an şi crescând un singur pui. Totodată, rata de supravieţuire a puilor în sălbăticie este redusă, caracteristici comune, conform cercetătorilor, şi altor păsări longevive, precum albatroşii şi petreii, notează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel