S-a aflat care e locul în care a fost pictată Gioconda. E vizitat de milioane de oameni / foto în articol
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Peisajul din spatele picturii Gioconda lui Leonardo da Vinci a stârnit dezbateri nesfârșite, unii istorici de artă sugerând că priveliștea era imaginară și idealizată, iar alții susținând diferite legături cu anumite locații italiene.

Acum, un geolog și istoric de artă renascentist crede că în sfârșit a rezolvat misterul uneia dintre cele mai faimoase picturi din lume. Ann Pizzorusso și-a combinat cele două domenii de expertiză pentru a sugera că Leonardo a pictat mai multe caracteristici recunoscute ale Lecco, aflat pe malul lacului Como, în regiunea Lombardia din nordul Italiei, potrivit The Guardian.

Pizzorusso a asemănat podul lui Leonardo, lanțul muntos și lacul din spatele Giocondei cu podul Azzone Visconti din secolul al XIV-lea din Lecco, Alpii de sud-vest și lacul Garlate, pe care se știe că Leonardo l-a vizitat acum 500 de ani.

Asemănările sunt de netăgăduit, a spus ea. „Sunt atât de încântată de asta. Chiar simt că am închis o dezbatere”, a spus cercetătoarea.

Teoriile anterioare au inclus o afirmație din 2011 conform căreia podul și drumul din spatele Giocondei sunt din Bobbio, un mic oraș din nordul Italiei, și o constatare din 2023 conform căreia Leonardo a pictat un pod în provincia Arezzo.

Dar concentrarea asupra podului, a spus ea, nu a fost suficientă.

„Podul arcuit a fost omniprezent în Italia și în Europa și multe erau asemănătoare. Este imposibil să identifici o locație exactă doar după un pod. Toți vorbesc despre pod și nimeni nu vorbește despre geologie.”, a spus Ann Pizzorusso.

„Geologii nu se uită la picturi, iar istoricii de artă nu se uită la geologie”, a adăugat ea. „Istoricii de artă au spus că Leonardo și-a folosit întotdeauna imaginația, dar poți oferi această imagine oricărui geolog din lume și ei vor spune ce spun eu despre Lecco. Chiar și un non-geolog poate vedea acum asemănările.”, a adăugat Pizzorusso

Ea a remarcat că rocile din Lecco sunt calcar și că Leonardo și-a înfățișat rocile într-o culoare gri-alb – „ceea ce este perfect, pentru că acesta este tipul de stâncă care există”. Ea a mai precizat că, spre deosebire de Lecco, nici Bobbio, nici Arezzo nu au un lac: „Deci avem dovezi perfecte la Lecco”, a spus, sigură pe ea, Ann Pizzorusso.

Cercetările ei anterioare cu privire la Leonardo da Vinci au implicat studierea ambelor versiuni ale Fecioarei Stâncilor – cea din Luvru din Paris și replica din Galeria Națională din Londra. Până în 2010, Galeria Națională a crezut că cea pe care o avea este în principal opera asistenților lui da Vinci, dar, după restaurare, a declarat că este posibil ca Leonardo să fi pictat el însuși întreg tabloul.

Analiza lui Pizzorusso asupra vegetației și geologiei din peisajul din jurul figurilor centrale a reînviat dezbaterea. Ea a concluzionat: „Botanica în versiunea Luvru este perfectă, arătând plante care ar fi prosperat într-o grotă umedă și întunecată. Dar plantele din versiunea londoneză sunt inexacte. Unele nu există în natură.”

Ea a remarcat că Leonardo i-a impresionat întotdeauna pe studenții săi prin descrierea cât mai corectă a naturii. Pentru cele mai recente cercetări ale Giocondei, ea a vizitat Lecco: „Știm din caietele sale că a petrecut mult timp explorând zona Lecco și teritoriul de nord”.

Jacques Franck, un fost consultant Leonardo la Luvru, a declarat: „Nu mă îndoiesc nicio secundă că Pizzorusso are dreptate în teoria ei, având în vedere cunoștințele ei perfecte despre geologia Italiei – și mai precis despre locurile în care Leonardo a călătorit în timpul vieții sale, ceea ce ar putea corespunde peisajului muntos din Gioconda.”

Pizzorusso își va prezenta dovezile la o conferință de geologie din Lecco.

„Sunt de fapt euforică în legătură cu aceste descoperiri – și există o posibilitate aproape certă ca Leonardo a pictat [peisajul] din locul exact în care ținem conferința”, a spus ea.

Foto: Unsplash / Google Earh

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel