Ruxandra Vlădescu (SANADOR): Răspunsul la această situație este foarte important pentru orice pacient oncologic / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Ruxandra Vlădescu, medic medicină nucleară la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre cele mai noi tehnici de investigație.

„Medicina nucleară în general este, într-adevăr, o investigație de vârf, pentru că este o investigație de funcție de organ. Evoluția ei a mers crescendo, până la diagnosticul de metabolism celular, capitol la care intră și PET-CT. Este o investigație de vârf care se adresează în primul rând pacientului oncologic. Principiul acestei tehnici constă în existența unui radioizotop, care are un comportament, glucoza, știind că orice tumoră este consumatoare de glucoză. Celula canceroasă este mare consumatoare de glucoză", a explicat specialistul Ruxandra Vlădescu.

„Dizolvarea acestei molecule se face în ser fiziologic. Este o substanță radioactivă, un radioizotop non-alergogen, care nu generează niciun fel de alergii. Comportamentul lui, după introducerea intravenoasă, este de fixare, de captare, de concentrare în zona patologică, respectiv în zona tumorală, fie că este o tumoră primară sau secundară”, a mai explicat medicul de la SANADOR.

Sanador

„Principiul medicinei nucleare este imagistica de emisie. Deci pacientul devine radioactiv și aparatul culege informația de la pacient și creează o imagine. S-a ajuns la marea performanță cu o imagine de metabolism, o imagine de fuziune, pentru că toate aparatele de medicină nucleare performante, fie că sunt de SPECT-CT, fie că sunt de PET-CT, fac imagini de fuziune care înseamnă așa: o imagine de metabolism, se merge până la funcție celulară, care suprapune o imagine, o hartă morfologică, tomografia clasică, și atunci imaginea aceasta de fuziune dă răspuns atât despre funcția tumorală, funcția leziunii respective, cât și despre localizarea ei. Precizia metodei este foarte mare", a precizat Ruxandra Vlădescu.

„Practic, se identifică o celulă într-o tumoră. Metoda aceasta imagistică nu este microscopie, dar identificăm tumora, tumora care, pe o hartă CT, deci pe o hartă morfologică, este evidențiabilă clar, cu localizare, cu dimensiuni și cu caracteristicile respective. Dar CT-ul nu poate să răspundă dacă acea tumoră este activă metabolic sau nu, dacă trebuie intervenit cu un tratament oncologic sau nu. De exemplu, un ganglion descoperit la un pacient oncologic, care are dimensiuni crescute și anumite caracteristici tomografice, nu știm, în urma tomografiei, dacă acest ganglion este activ, deci nu știm dacă pacientul respectiv va trebui să primească un tratament oncologic sau nu. PET-ul și SPECT-ul răspund la această întrebare. În urma acestor investigații, cu specificul metodelor respective pe specific tumoral, pe specific de organ, răspunsul va fi: ganglionul acesta este activ metabolic, deci pacientul are nevoie urgentă de tratament, sau ganglionul acesta nu este activ metabolic și nu este nevoie de tratament, trebuie doar monitorizat. Răspunsul la această situație este foarte important pentru orice pacient oncologic”, a subliniat Ruxandra Vlădescu.

Medicina nucleară, PET-CT, SPECT, tot ce trebuie să știi. Ruxandra Vlădescu (SANADOR), la DC News

Printre subiectele abordate de medicul Ruxandra Vlădescu se numără:

- Ce este PET-CT, cea mai nouă tehnică de investigație, folosit mai ales în oncologie

- Cine trebuie să facă PET-CT și ce tumori detectează

- Cum se realizează PET-CT

- Care este principiul medicinei nucleare

- Cum este obținut materialul radioactiv?

- Care este doza de material radioactiv pentru PET-CT

- Ce indicații și contraindicații are pacientul examinat

- Hiperparatiroidismul, simptome. Cum se pune diagnosticul și care e tratamentul

- Cardiologia, mare benefiar al medicinei nucleare

- Malformații renale

- Care e diferența dintre PET și SPECT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel