Radu Tudor și Bogdan Chirieac, despre lovitura Gazprom pentru Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Postul de televiziune Russia Today, care transmite toate deciziile Rusiei și toate elementele de propagandă ale Kremlinului, a difuzat o știre de ultimă oră. Moscova a folosit arma cea mai de preț în lupta cu Ucraina: Gazprom. Rusia a oprit robinetul gazelor. Ucraina nu mai primește gaz rusesc, după ce, luni, a expirat termenul de achitare a datoriei. 

Jurnalistul Radu Tudor și analistul politic Bogdan Chirieac au comentat subiectul la Antena 3. 

Radu Tudor a declarat că "lucrurile au degenerat foarte, foarte mult și e greu să mai faci pași înapoi. Federația Rusă are această armă principală a șantajării și a controlării economice a unui stat prin livrarea de gaze. Compania Gazprom reprezintă arma cea mai importantă a Moscovei. (...) Rămâne de văzut cât de mult vor interveni autoritățile europene în nuanțarea acestei decizii și în stoparea escaladării conflictului dintre Rusia și Ucraina, care a ajuns într-o fază destul de dificilă și s-ar putea să vedem și mai mult decât am văzut până acum". 

VEZI și: Gazprom cere Ucrainei penalități uriașe

Analistul politic Bogdan Chirieac a declarat, întrebat fiind ce urmărește Moscova, că Rusia vrea "să-și ia banii înapoi". A argumentat: "Să nu uităm că Ucraina are o datorie uriașă, de miliarde de dolari, pentru gazul deja livrat de către Gazprom. După ce au început toate incidentele de la sfârșitul anului trecut, în decembrie, știți că Rusia a spus că Ucraina trebuie să-i plătească gazul pe care i l-a livrat. S-au dat diverse termene, astăzi expiră acest termen. Și Occidentului îi va fi greu să-i spună Rusiei dați-le în continuare gaz, dar fără bani. (...) Sigur că este o armă politică, dar din punct de vedere economic este perfect justificată. Au de plată vreo 16 miliarde de dolari, deci întâi banii și apoi gazul. Ce o să facă Ucraina? Ce a făcut acum cinci ani. O să ia din gazul care merge în Occident și o să-l folosească ei, fără să mai plătească nimic". 

VEZI și: Gazprom avertizează Ucraina

Radu Tudor a mai spus că Rusia "vrea să demonstreze, printr-o măsură de forță, că poate controla și poate determina Ucraina să facă pași înapoi, în această dorință a lor de a controla teritoriul. (...) O consider o măsură de forță, un  picior pe care Rusia îl pune cu zgomot pe teritoriul Ucrainei". Jurnalistul a subliniat că îi este teamă că nu se va termina curând. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel